Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány a legutolsó pillanatban egyezett bele Karácsony Gergely feltételeibe, így jöhet az atlétikai vb

Ez a cikk több mint 4 éves.

Beleegyezett a kormány mindazokba a feltételekbe, amelyeket korábban Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely támasztott az atlétikai vb megrendezésére. Ezzel teljesen biztossá vált, hogy a 2023-as világversenyt mégis Budapesten rendezik meg.

A Karácsony Gergely vezette főváros még november 27-én határozatban azt kérte a vb megrendezéséért és a stadion felépítéséért cserébe, hogy a kormány 50 milliárd forinttal járuljon hozzá a kerületek egészségügyi szolgáltatásaihoz, és hogy maradjon érvényben az a még Tarlós Istvánnal kötött megállapodás is, amely jelentős összegeket fordítana Budapest közlekedés-fejlesztésére is.

A Kvassay-gát környékén, Dél-Pesten a vb-re tervezett stadion ügyében korábban Baranyi mutatta be „zöld parkos”, alternatív tervét a stadion megépítésére. Orbánék már novemberben kinyilvánították, támogatni tudják a tervet, ezenkívül a kormány most abba is belement, hogy nem csökkenhet a zöldterület mennyisége a vb fejlesztései következtében.

Karácsony főpolgármester korábban azt nyilatkozta, csak akkor hiszi el, hogy a kormány minden feltételt elfogad „ha azt kormányhatározatban is látja”, de akkor leszögezte, ha ez megtörténik, úgy természetesen ő is hozzájárul a világverseny megrendezéséhez, és az abban való együttműködéshez.

Minderre akkor december 31-ig adott határidőt Karácsony Orbánéknak, kiemelve, hogy amennyiben addig sem születik határozat, nem lesz világbajnokság.

A tegnap éjjel köröztetett, végül kiadott határozat egyenesen úgy fogalmaz: „a fővárosi közgyűlés által megszavazott feltételek egybeesnek a kormány szándékaival, ezért ezeket elfogadja és támogatólag megerősíti”.

Egyúttal felkérik a főpolgármestert, és a fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, kezdjenek hozzá a 2023-as vb előkészítési és egyeztetési munkálataihoz.

Korábban Karácsony Gergely több fórumon megüzente a kormányzatnak, nem enged a Fővárosi Közgyűlés által támasztott feltételekből, és hogy elsősorban Budapesten múlik, lesz-e atlétikai világbajnokság. Noha akkor még nem erősítette meg, hogy a határozat ebben a formában megszületik, később erre reagálva Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mégis azt nyilatkozta, már december elején, hogy bizonyos benne, hogy az atlétikai világverseny elől minden akadály elhárult. Végül Karácsony és Gulyás december 12-én kötöttek „elvi megállapodást”, de a határozat egészen az év legvégéig váratott magára.

A budapesti atlétikai világbajnokság mintegy 160 milliárd forintos beruházásból valósulna meg. Karácsony Gergely 2019 őszi kampányában ez fő téma lett, és a főpolgármester a stadionépítéssel élesen szembeállította a főváros egyészségügyi fejlesztését és a zöldfelületek megőrzését. November 20-án pedig Hadházy Ákos és a Momentum Mozgalom még bejelentette, az atlétikai stadion és vb ügyében is népszavazást kívánnak kezdeményezni.

Címlapkép: Mérce