Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan is a Diákvárost és az önkormányzati fejlesztéseket szabta a főváros az atlétikai vb feltételéül

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rendkívüli ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés, melyen az atlétikai világbajnokság ügyét is megtárgyalták.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az ülésen felidézte, hogy  egy 2019-es közgyűlésen a főváros elfogadta a 2023-as atlétikai világbajnokság tervét, mivel Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben akkor megígérte, hogy a következő fővárosi vezetés minden az előző vezetésnek megígért fejlesztésre jogosult. Az ellenzéki városvezetés a Diákváros megépítésében is megállapodott a kormánnyal, amely megállapodást Karácsony szerint a Fudan-törvénnyel felrúgott. Sok kollégiumi hely hiányzik Budapestről, véli Karácsony, és a Diákváros nagy szerepet játszhatott volna a budapesti lakhatási válság mérséklésében.

„Én azt szeretném, ha Budapesten lenne Diákváros és atlétikai világbajnokság is”, jelentette ki a főpolgármester, de hozzátette, hogy ameddig a kormány nem tartja magát a a közte és a főváros közötti megállapodáshoz, addig nem lehet atlétikai világbajnokság Budapesten.

Hamvasi Gábor tanácsnok a Momentum részéről biztosította Karácsony Gergelyt, hogy támogatja a döntését. Az MSZP-s Horváth Csaba szerint fájdalmas, hogy a fővárosnak azt kell tárgyalnia, hogy egy kínai pártegyetem kiszoríthatja Budapestről a magyar vidéki diákokat, és hogy a kínai „elitegyetem” ideköltöztetését ráadásul a magyar adófizetőknek kellene állnia. Horváth azt javasolja a kormánynak, hogy vonja vissza a Fudan-törvényt és építse meg a Diákvárost az eredeti méretében.

Dr. Láng Zsolt szerint a kormány betartotta a megállapodást és éppen a főváros készül felrúgni azt – „a cicaharc része a fővárosi közgyűlés” és az előválasztási kampányra használja fel a főpolgármester, véli a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője, aki a budapesti dugókat is felrótta. Dr. Láng Zsolt szerint az atlétikai vb-ben nem illetékes a Fővárosi Közgyűlés, korábban csak arról döntött a budapesti közgyűlés, hogy „örül” a vb-nek. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes fölemlegetett egy korábbi megállapodást az előző fővárosi vezetés és a kormány között az atlétikai vb-ről, amiről Láng Zsolt azt állította, hogy „jogilag, formailag nem volt kötelező”.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere szerint valójában nem szeretné megrendezni az atlétikai vb-t a fővárosi vezetés.

A momentumos Hamvasi Gábor elmondta, hogy „nem a kifizetés csúszik, hanem az egyeztetések”, tehát egyértelműen visszatartja a kormány az önkormányzatoknak szánt kifizetéseket, utalva arra, hogy a kormány nem tartotta magát az önkormányzatok és közte lévő megállapodásokhoz.

Pikó András, VIII. kerület polgármestere szerint tudható, hogy ő nem rajong az atlétikai vb-ért, de „kötöttünk egy egyezséget”, amelynek nyomán korábban egy „win-win helyzet” alakult ki. Ez az egyezség a közjót szolgálta, a Fidesz és az ellenzéki preferenciáit is szolgálta, de ezt az egyezséget felrúgta a kormány a Fudan-törvénnyel, véli a polgármester.

V. Naszályi Márta szerint jelenleg az önkormányzatok több kormányzati feladatot is ellátnak, és most is azt látnak el azzal, hogy a vidéki diákok budapesti lakhatásáért küzdenek.

A közgyűlés két atlétikai vb-t visszavonó határozatot is megvitatott, az egyik Karácsonyé, a másik a DK-é volt. Ennek kapcsán Soproni Tamás VI. kerületi polgármester elmondta, hogy a Momentum a főpolgármester előterjesztéséhez módosító indítvánnyal élt, ami jobban hangsúlyozta a kormányzati ígéretek kikényszerítését – és amit el is fogadott a közgyűlés. „Annak, hogy legyőzzük a Fideszt, legalább két feltétele van”, folytatta a polgármester, az egyik az összefogás, a másik a jó kormányzás, az együttműködés, ám az együttműködést hátráltatja a politikai „cicaharc”, a hírverseny – Soproni tehát helytelenítette, hogy két határozati javaslatot is tárgyalt a közgyűlés az atlétikai vb-ről. Korábban Pikó András elégedetlenségét fejezte ki Karácsony „taktikájával” kapcsolatban, mert a vétó után az egészségügyi fejlesztések elmaradásától tart – a Momentum módosító indítványa ezt volt hivatott kiküszöbölni.

Röviden a Diákvárosról és a ferencvárosi atlétikai stadionról

A kormány eredeti, 2019-es tervei szerint a IX. kerületi Dunaparti-területen egy 12 ezer kollégiumi férőhelyet és 5800 bérlakást biztosító Diákváros épült volna. Mindebből végül csak 4 ezer kollégiumi hely fog megépülni, az eredeti Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem kampusza veszi át.  Az 1932-ben épült Nagyvásártelep műemléképületet is végül a Fudan kaphatja meg, pedig Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója korábban ígéretet tettek arra, hogy a Nagyvásártelep a Diákvárosé marad.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere korábban azt a feltételt szabta az atlétikai stadion megépítéséhez, hogy zöld park épüljön a környékén. Baranyi Krisztina korábban arra a kérdésünkre, hogy támogatja-e a vétót, úgy fogalmazott, számára egyelőre több a kérdés, mint az állítás.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt