Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Időhúzás vagy újratervezés: a kötelező oltás tárgyalások elhalasztását kéri az EMMI a pedagógusoktól

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy héttel ezelőtt követelte a kormánytól az állami intézményekben elrendelt koronavírus elleni kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását. Közleményükben továbbá szó volt arról is, hogy a kormány vonja vissza a munkáltatók jogkörét az oltás felvételére való kötelezésről, valamint a közoktatási intézményekben térítésmentesen biztosítsa a kormány teszteket a pozitív esetek mielőbbi kimutatására.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kihirdetett rendeletek nem alkalmasak a járvány elleni küzdelemre, viszont veszélyeztetik az állami intézmények működését. A szakszervezetek a rendeletek visszavonásáról  múlt héten kezdeményeztek tárgyalásokat a kormánnyal, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma most a tárgyalások elhalasztását kérte a pedagógusoktól, azonban, hogy pontosan miért, azt nem közölték velük.

„Ezt lehet egy felől időhúzásnak is tekinteni, másfelől meg akár úgyis lehet tekinteni, hogy ténylegesen kidolgoznak valami más eljárását” – nyilatkozta az ATV-nek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.

A PDSZ levélben is megkereste az EMMI-t, hogy pontosan miért is kérték a tárgyalások elhalasztását, egyelőre nem kaptak választ a kérdésre. Ezzel kapcsolatban az ATV is megkereste a minisztériumot, viszont csak annyi választ kaptak, hogy a pedagógusok több mint 90 százaléka be van oltva.

Utóbbi kijelentést a PDSZ és a PSZ is már sokszor hallotta, azonban pontos adatokat nem közöltek a szakszervezetekkel a tanárok átoltottságával kapcsolatban, így az állami intézményekben történő kötelező oltás elrendelését – amibe az állami iskolák is beletartoznak –, úgy hogy részletes adatokat nem tudni a pedagógusok átoltottságát illetően, nem tartják szakszerűnek, sem pedig indokoltnak a szakszervezetek.

Továbbá a szakszervezetek azt is kifogásolják, hogy a magánszférában vissza lehet hívni nyugdíjasokat dolgozni, ám erre a közfoglalkoztatottak esetében nem kerülhet sor, így ismét csak az állami intézmények kerülnek hátrányba.

A magyar pedagógusok,  rendőrök és tömegközlekedésben dolgozók mellett egész Európában komoly ellenérzéseket váltott ki a kötelező oltás elrendelése.

Amíg a pedagógusok esetében továbbra is kötelező az oltás, addig a hétfői Magyar Közlönyben azt olvashatjuk, hogy az igazságszolgáltató szervek esetében a kötelező oltás elrendeléséről az adott intézmények vezetői dönthetnek majd, akárcsak a cégeknél vagy a nem állami iskoláknál. Kérdés, hogy ezt a rendelkezést miért nem tudja meghozni a kormány az állami iskolák kapcsán?

Mindezek mellett a PSZ és PDSZ is egyaránt arra buzdítja a kollégákat, hogy oltsák be magukat, mert szerintük is ez a legjobb módja a vírus elleni védekezésnek.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor