Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szombat este véget ért az első ellenzéki előválasztás második fordulója, amiben Dobrev Klára és Márk-Zay Péter közül kellett kiválasztaniuk a választóknak, hogy kit látnának jövő tavasszal Orbán Viktor ellenfeleként. A második fordulóba hárman jutottak tovább, miután az első körben Jakab Péter és Fekete-Győr András nem szerzett elegendő szavazatot.

Az első fordulót követően Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egy héten át egyeztettek arról, hogy hogyan működnének együtt, ki, kinek a javára lépjen vissza. Az egy hetes intenzív közlemény-, interjú- és sajtótájékoztató-dömpinget követően végül Karácsony Gergely lépett vissza, és arra kérte támogatóit, hogy Márki-Zay neve mellé húzzák az ikszet.

A hódmezővásárhelyi polgármester mögé azonban a Karácsonyt támogató pártoknak nem igazán akaródzott beállni. Az MSZP két nappal a második forduló vége előtt jelezte csak, hogy mégis támogatják, a Párbeszéd is csak félig-meddig állt be a Márki-Zay zöldprogramja mögé. Mindkét pártban akadtak azonban vezető politikusok, akik egyértelműen jelezték, ők Dobrev Klárát látnák szívesebben a közös lista élén.

A Mércét az este folyamán terheléses támadás érte, ezért több óráig nem lehetett elérni.

Terheléses támadásról számolt be korábban a 444.hu és az előválasztás hivatalos oldala is.

Címlapkép: Fotó: Tremmel Márk/Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.
Immáron hivatalos,  Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást.
A hódmezővásárhelyi polgármester 371 560 szavazatot szerzett a második fordulóban, mellyel 56,7%-ot ért el. Dobrev Klára 283 677 voksot kapott, vagyis a szavazatok 43,3%-át szerezte meg.
Az MMM (és most már az összefogásban részt vevő összes ellenzéki párt) jelöltje győzelmi beszédében a családja, a mellette kampányoló pártok és magánszemélyek mellett városa, Hódmezővásárhely polgársága irányába is háláját fejezte ki, mert ahogy a csongrádi város vezetését miniszterelnökségre cserélni vágyó politikus fogalmazott, ők biztosítják számára a biztos hátországot, ami nélkül nem juthatott volna el idáig.
Az eredetileg pártonkívüli jelöltet a második forduló előtt a Momentum, majd visszalépést követően Karácsony Gergely biztosította a támogatásáról. Az első fordulóban a budapesti főpolgármester jelöltségét propagáló MSZP csak a néhány nappal ezelőtt, a második forduló közben döntött úgy, hogy hivatalosan is támogatja Márki-Zayt.
A hódmezővásárhelyi polgármester ezzel kapcsolatban egy történelmi példát használna arról beszélt, hogy abban reménykedett, hogy a pártok támogatásával majd végül meg fog érkezni az a felmentő sereg, ami Nándorfehérvárnál győzelemre segítette a magyar hadakat a török támadásától, és az első fordulóban nem az ő jelöltségét támogató pártok nem úgy fognak viselkedni, mint az 1525-ös mohácsi csatában számos történelmi értelmezés szerint direkt késve érkező Szapolyai János.

Szerinte azzal, hogy az MSZP végül beállt mögé, a párt azt üzente, hogy „Szapolyai felvette a fegyvert” és ezért köszönetet mondott Tóth Bertalan pártelnöknek valamint „a megújuló szocialista pártnak”.

Márki-Zay szerint szerint az ellenzéki előválasztáson született eredmények arról tanúskodnak, hogy a szavazók megtisztították az ellenzéki pártokat a változást ellenző tagjaiktól (itt neve említése nélkül külön megemlítette a zuglói MSZP-s Tóth Csabát) valamint a szélsőséges nézeteket képviselő jelöltektől. Valamit Márki-Zay úgy vélekedett, hogy hiába volt igen feszült kettejük viszonya a kampány során, az előválasztás második fordulóját elveszítő DK-s jelölt Dobrev Klára is elkötelezett az ő támogatásában valamint a kormányváltásban.
Márki-Zay Péter szerint az ellenzék választási győzelme egy többlépcsős folyamat, amiből már többet meg is haladt az ellenzék. A legelső lépés szerinte a „hódmezővásárhelyi modell” kialakítása volt, melynek alapja, hogy az ellenzéki pártok összefognak egy civil jelölt mögött, aki az ellenzéki keménymagnál egy szélesebb kört tud megszólítani.
Ezt követte a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a hozzá kapcsolódó Kossuth-körök létrehozása, majd az ellenzék számára számos fontos győzelmet hozó 2019-es önkormányzati választás. A közös indulásról való megállapodással majd az előválasztás megszervezésével az ellenzéki pártok Márki-Zay szerint egy lépéssel közelebb kerültek a 2022-es győzelemhez. Így szerinte már csak egy erős kampányra és a választás megnyerésére van szükség Orbán Viktor leváltásához.

Beszéde után Márki-Zay Péter egy rövid sajtótájékoztatót is tartott. Itt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra a kérdésre, hogy jelöltté válása miatt lemond-e a hódmezővásárhelyi polgármesterségről, valamint az előválasztáson Csongrád megye 4-es számú választókerületében (Hódmezővásárhely, Makó és környéke) megszerzett ellenzéki jelöltségről a politikus nemmel felelt, így továbbra is ő fogja vezetni a Csongrád-Csanád megye második legnépesebb városát és ő lesz a 2022-es kihívója a térség fideszes egyéni képviselőjének, Lázár Jánosnak.

Márki-Zay elismételte azon vállalását, hogy a közös ellenzéki listán három befutó helyet roma származású politikusok fognak megkapni (erről az 1Magyarország által szervezett vitán is beszélt, amelyről a Mérce is részletesen beszámolt) valamint kifejtette, hogy szerinte a miniszterelnökség-jelöltséghez szükséges mennyiségű aláírás hiányában az előválasztáson elindulni nem tudó Pálinkás József pártjának, az Új Világ Néppártnak is helyet kell adni a közös listán (az ÚVNP már az első fordulóban is Márki-Zayt támogatta).

Külföldi újságírók kérdésére a hódmezővásárhelyi politikus felelevenítette, hogy az előválasztáson messze ő költötte a legkevesebbet a kampányára, ám szerinte akárcsak a 2018-as időközi polgármester választást megelőző kampányban, most is jobban gazdálkodott a szűkös forrásaival mint ellenfelei. Azonban Márki-Zay azon reményét is kifejezte, hogy az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjeként majd szövetségei szervezeti hátterére és támogatóira is számíthat a kampányban.

Immáron hivatalos,  Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást.
A hódmezővásárhelyi polgármester 371 560 szavazatot szerzett a második fordulóban, mellyel 56,7%-ot ért el. Dobrev Klára 283 677 voksot kapott, vagyis a szavazatok 43,3%-át szerezte meg. A százalékok tehát jól mutatják Márki-Zay egyértelmű győzelmét.
Az MMM jelöltje Budapest választókerületeiben tarolt a legnagyobbat, majd a szavazatok feldolgozottságának előrehaladtával vidéken is átvette a vezetést. Márki-Zay eredményváró eseményén kijelentette, „ez a kicsik győzelme”. A rendezvények Karácsony Gergely és Orosz Anna is felszólaltak.
A főpolgármester elmondta, ma Magyarországon a szelídség, a szeretet és a hazaszeretet forradalma zajlik.  ,,Olyan kormányt akarunk, amely nem csak az elmúlt 10 év hanem az elmúlt 30 év hibáit is orvosolni fogja.” Karácsony szerint Márki-Zay Péter az a jelölt, aki képes lesz békét és szeretetet hozni az országban.

Békés, méltóságteljes forradalom volt az előválasztás Orosz Anna szerint. A Momentum ügyvezető elnöke úgy véli, az előválasztáson résztvevők igent mondtak a demokráciára, a tiszta versenyre, a párbeszédre, a megújulásra és a megtisztulásra, hitet kölcsönöztek mindenkinek ,akiknek elege van a rendszerből. Megköszönte a lebonyolítást az aktivistáknak, önkénteseknek, Karácsony Gergelynek pedig a visszalépését, amivel elősegítette Márki-Zay győzelmét.

Ahogy lassan csorogtak be a részeredmények, Dobrev Klára is gratulált Márki-Zay Péternek. A DK jelöltje sajtótájékoztatón értékelte az előválasztást, ahol elmondta, telefonon már gratulált Márki-Zaynak és biztosította támogatásáról.
,,Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy mostantól kezdve ne egymással foglalkozzunk, hanem azzal, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás hogyan fogja legyőzni Orbán Viktor kormányát.”
Dobrev Klára sajtótájékoztatóját Márki-Zay Péter eredményváró eseményén is közvetítették, ahol a tömeg megtapsolta a DK-s jelöltet.

A Mérce honlapja az elmúlt órákban akadozott, így az előválasztással kapcsolatos eseményekről Facebook oldalunkon tudtunk beszámolni. Informatikus kollégánk jelenleg is az akadályok elhárításán dolgozik, nem kizárt, hogy a Mérce olvasása a továbbiakban is akadályokba fog ütközni. A naplófájlokból nyert adatok arra utalnak, hogy a Mércét terheléses támadás érte, a mai napon kis mennyiségű IP-címről milliós nagyságrendű felhasználó kereste fel az oldalunkat. Amint azt olvashattátok, a nap folyamán a 444.hu-t és az előválasztás hivatalos oldalát is támadás érte. Az elkövetők kilétéről egyelőre semmit nem tudunk, így arról sem, hogy a támadást pártmegrendelésre hajtották végre, avagy magánzók.

A szavazatok kevesebb mint felét kell már csak megszámolni az előválasztás második fordulója után. Egyelőre nagyon Márki-Zay Péternek áll a zászló, ha nem áll be gyökeres változás a szavazatok számának alakulásában, ő lehet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Budapest 10-es számú választókerületét (Óbuda), illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyét is összeszámolták.

Budapest 10-ben Márki-Zay Péter 6796 sátras és 1815 online, tehát összesen 8611, Dobrev Klára 5458 sátras és 549 online, tehát összesen 6007 szavazatot szerzett, ez a választókerület így Márki-Zay Péteré.

Jász-Nagykun-Szolnokban Márki-Zay 4956 sátras és 2660 online, tehát összesen 7616 szavazatot gyűjtött, míg Dobrev Klára 7080 sátras és 963 online vokssal megnyerte a megyei összesítést, mindennel együtt 8043-an adták rá szavazatukat.

Budapest 10-es számú választókerületében összesen 326 db., Jász-Nagykun-Szolnokban 96 db. érvénytelen szavazatot adtak le.

A Szolnok-központú Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első fordulóban Dobrev Klára 6819 szavazatot szerzett, Jakab Pétert 4429 ellenzéki választó tartotta a legalkalmasabb jelöltnek, míg az országos második helyezett Karácsony Gergelyt csak 3313-an választották ebben a térségben. Ezzel szemben Márki-Zayra az első fordulóban Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak 1873-an szavaztak, a momentumos Fekete-Győr Andrást pedig 379-en támogatták.

 

 

Márki-Zay Péter megérkezett saját eredményváró eseményére az Anker közben. A sajtó kérdéseire a hódmezővásárhelyi jelölt elmondta, az eredmények jelenlegi állása rendkívüli optimizmusra ad okot.

Márki-Zay kifejtette, a megyékben szűk többséggel Dobrev Klára vezet, a fővárosban viszont már nagyobb többséggel őt támogatják a szavazók. Szerinte jó, hogy a második fordulóban végül két jelölt maradt, így a győztes mindenképpen eléri majd a szavazatok többségét. Kiemelte továbbá, az ellenzéken belüli egység mindkettejük számára kiemelt fontosságú.

„ Tegnap este fölhívtam Dobrev Klárát és az eredményektől függetlenül megbeszéltük, hogy csak együtt fogunk tudni tovább dolgozni”

– mondta.

Budapest 8-ban (Zugló) is Márki-Zay Péter nyert, 9997 papírszavazattal, 2258 online szavazattal, tehát összesen 12255 szavazattal. Dobrev Klárára itt 5766-an szavaztak papíralapon, míg online 496-an, tehát összesen 6262-t.

Bács-Kiskun megyében is Márki-Zay futott be első helyen, 8031 papíralapú és 4376 online, összesen tehát 12407 vokssal. Dobrev Klárára 10242-an szavaztak papíron és 1168-an online, tehát összesen 11410-en.

Zuglóban és Bács-Kiskunban az összes érvénytelen szavazat 166, illetve 155 volt.

Az ország legnagyobb területű megyéjében, Bács-Kiskunban Dobrev Klára nyerte meg az előválasztás első fordulóját 9214 szavazattal. A második helyezett Karácsony Gergely lett 4683 szavazattal, tőle nem sokkal lemaradva Márki-Zay Péter végzett 4574 vokssal. Jakab Péterre 4063-an Fekete-Győr Andrásra 703-an ikszeltek az első fordulóban.

 

Újabb eredmények érkeztek, Csongrád-Csanád megye és a XVI. kerület egyaránt a hódmezővásárhelyi jelöltnek szavazott bizalmat, ami nem csoda, egyrészt, mert eddig Budapesten veretlenül áll Márki-Zay, másrészt az otthon-megyéjében már az első fordulóban jól teljesített.

Csongrád-Csanád megyében Dobrev Klára a szavazpontokon 10433 szavazatot kapott, online 1132-t összesen 11461-en indították volna innen a miniszterelnöki székért. Ez azonban kevés volt, mivel Márky-Zay Péter 16703 offline, 5066 online voks mellett 21769 szavazatot szerzett összesen, így magabiztosan verte meg ellenfelét it. Itt is kevés, mindössze 64 érvénytelen szavazatot találtak és 253 alkalommal nem érvényesítették megfelelően a QR-kódot.

Az ország déli részén található megye egyike az ország azon térségének, ahol Márki-Zay Péter már az előválasztás első fordulójában is győzelmet tudott aratni. A Csongrád-Csanádban található megyei jogú város, Hódmezővásárhely polgármestereként Márki-Zay Péter 8847 szavazatot szerzett, míg a DK-s jelöltje, Dobrev Klára nem sokkal lemaradva az első helyről 8796 voksot gyűjtött be. Karácsony Gergely főpolgármesterre 6518-an szavaztak, Jakab Pétert 3441-an támogatták, míg Fekete Győr András 825 szavazatot gyűjtött az első fordulóban.

Budapesten a 13-as számú választókörzetben, Zuglóban és a XVI. kerületben is a Mindenki Magyarországa jelöltje hirdethetett győzelmet. Összesen 6232 szavazatot szerzett, ebből online 1653 darabot, személyesen 4572-t. Dobrev Klára 3496 a neve mellett megjelölt lappal lett gazdagabb, ami mellé még 399 digitális támogatást is kapott, összesen így 3895 vokssal veszített.

Nyolc megye és nyolc budapesti körzet eredeményeinek beolvasása után jelentős előnyre tett szert Márki-Zay Péter:

Szinte minden újabb adat beérkezésekor ugyanazt a tendenciát látjuk: a hódmezővásárhelyi polgármester általában jelentőset javított első kötörös vidéki eredményein, Budapesten pedig Dobrev Klára még nem nyert körzetet. Vas, Csongárd-Csanád és Győr-Moson-Soporon esetében ráadásul nemcsak megszorítania sikerült Márki-Zaynak a DK jelöltjét, hanem el is vitte ezeket a megyéket.

Budapest 6-os választókerületben Márki-Zay Péter 7517 sátras és 2174 online szavazatot nyert, összesen tehát 9691-et, míg Dobrev Klára 3239 sátras és 437 online szavazatot, tehát összesen 3676-ot gyűjtött.

Győr-Moson-Sopron megyében Dobrev 9486 szavazatot szerzett a sátrakban, míg Márki-Zay 9650-et. Online Dobrevre 1130-an, míg Márki-Zayra 4117-en adták a voksukat. 13767 szavazattal nyert tehát Márki-Zay Péter itt is, Dobrev Klára 10616-tal csak második lett végül.

Győr-Moson-Sopron megyében az első fordulóban Dobrev Klára 8171 szavazatot gyűjtött be és ezzel az élen végzett, a DK jelöltjét pedig Karácsony Gergely követte 5159 szavazattal, a harmadik helyre pedig Márki-Zay Péter futott be 4641 vokssal. Őt követte a 3611 szavazatot szerző Jakab Péter és a 818 választó által támogatott Fekete-Győr András.

 

Újpest és Komárom-Esztergom megye következtek az eredmények kihírdetésének sorrendjében. A megyei eredmény az eddigiekhez hasonlóan Dobrev Klárának kedvezett, de a fővárosban, még ha kisebb különbséggel is, de Márki-Zay Péter nyerő szériája folytatódott.

Budapest 11-es számú választókörzetében, Újpesten 10 érvénytelen és 98 nem hitelesített szavazatot adtak le. Az érvényes voksok közül Márki-Zay Péternek adta a többség az X-et, ő összesen 6238 szavazatot kapott, amiből 4530-at adtak le az urnkába és 1708-at digitálisan. A DK jelöltje 5282 szavazattal zárta itt a második fordulót, 4771 tollal húzott és 511 egérrel kijelölt szavazattal.

Komárom-Esztergom megyében Dobrev Klára magabiztos győzelmet aratott, 9021 papíron leadott szavazat mellett 949 digitálisan behúzott X-el, összesen 9970 vokssal. Ellenfele 5491 embertől kapott támogatást a sátraknál, 2561-en az interneten keresztül döntöttek mellett, összesen 8052-en szerették volna őt Orbán Viktorral szemben elindítani. Az érvénytelen szavazólapok száma itt is elenyésző, 32 darab ilyen volt, míg 208 esetben nem volt megfelelően lecsippantva lapon lévő QR-kód.

A Tatabánya központú dunántúli megyében az előválasztás első fordulójában Dobrev Klára végzett az élen 7615 szavazattal. Őt követte Jakab Péter 3538 vokssal Karácsony Gergely 34874 szavazattal végzett a harmadik helyen. Márki-Zay Péter 3023 támogatóval a negyedik helyen végzett, Fekete-Győr András pedig 450 szavazattal az ötödik helyet érte el.

Újabb két körzet eredményeit ismertette az OEVB, ezek Somogy megye és Kőbánya-Kispest voltak, ahol az eredmények a következőképpen alakultak:

Budapest 9-es számú választókörzetében, Kőbánya-Kispesten Dobrev Klára 4233 papíron és 428 elektronikusan leadott, összesen 4661 szavazattal a második helyet tudta elérni, mivel ellenfele 3797 személyes és 1191 távszavazattal összesen 4988 voksot kapott. Így ezt a körzetet Márki-Zay Péter 51,7%-os eredménnyel szoros küzdelemben nyerte meg.

Somogy megyében Dobrev Klára összesen 7566 papíralapú és 976 online szavazatot gyűjtött, összesen 8542-t. Márki-Zay Péter itt 4472 papíralapú és 2330 internetes vokssal, összesen 6802 szavazatot kapott. Így a megye négy választókörzetének összesített eredménye alapján Dobrev nyert 55,7 százalékkal. Itt 17 érvénytelen és 270 nem hitelesített szavazólapot találtak.

Somogy megyében az első fordulóban Dobrev Klára 4712 szavazatot szerzett, míg az egyébként országosan csak negyedik helyezést elérő Jakab Péter 4183 támogatót gyűjtött be. Ezzel szemben Karácsony Gergelyt 2862-en támogatták, Márki-Zay Péter pedig 2501 szavazatot szerzett, ami jelentősen több, mint az utolsó helyen végzett Fekete-Győr András 422 szavazattal.

Az ötödik sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum választóbizottsági delegáltja Heves megye és Budapest 2-es számú választókörzetének eredményeit ismertette.

Heves megyében a három választókerület eredményeinek összesítése után Dobrev Klára 6764 szavazatot kapott papíralapon, 883-at online, összesen 7647 vokssal zárta itt a versenyt. Ellenfele, Márki-Zay Péter 4501 ikszet kapott a sátrakban 2245 -et az interneten így 6746-tal a második helyet szerezte meg a miniszterelnök-jelölti versenyben ebben a megyében.

Az Eger-központú, három választókerületet magába foglaló észak-keleti megyében az első fordulóban Dobrev Klára 6153 szavazatot szerzett, míg Karácsony Gergelyt 2850-en támogatták. Őt követte Jakab Pétert (2794 szavazat) Márki-Zay Péter pedig a maga 2464 szavazatával, a negyedik helyre futott be, megelőzve ezzel az ötödik helyen végző Fekete-Győr Andrást (587 szavazat).

Budapest 2. számú választókörzetében, ami Újbuda északi része a DK jelöltje 5683 offline és 452 internetes szavazatot gyűjtött, összesen 6135-at. Márki-Zay Péter itt is közel háromszoros eredményt ért el: a sátrakban 13903, a világhálón 2488 szavazatot gyűjtve összesített 16391 szavazatos eredménnyel zárva itt a vetélkedést.

Újabb megyei és fővárosi részeredményeket hirdetett az Előválasztási Bizottság, Nógrád megye és Budapest 1. számú választókörzete került most sorrra.

Budapest 1-es számú választókörzetében, a Budai Várt, a belvárost és a VIII. és IX. kerület egyes részeit magában foglaló körzetben Márki-Zay Péter elsöprő győzelmet aratott. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 16 129 szavazatot szerzett a sátrakban, 2672-t online, összesen 18801 vokssal zárta itt a versenyt. Itt Dobrev Klára 5318 papíralapú, 547 internetes, összesen 5865 szavazattal végzett a második fordulóban. Itt 39 érvénytelen és 176 nem megfelelően lecsippantott lapot találtak a számlálóbiztosok.

Nógrád megye két választókörzetében Dobrev Klára a sátrakban 3965 szavazatott szerzett, online 497-et, így összesen 4462 voksot tudhat a magáénak. Vele szemben Márki-Zay Péter 1716 személyes, 1237 oline szavazatot kapott összesítve 2953-at. Így Nógrád megyben Dobrev Klárának szavaztak bizalmat. Itt 8 érvénytelen és 66 le nem csippantott szavazatot találtak.

Magyarország legkisebb megyéjében az előválasztás első fordulóját Dobrev Klára nyerte 3566 szavazattal. Őt követte Karácsony Gergely 1543 szavazattal, Márki-Zay Péter pedig 1162 voksot szerzett, megelőzve ezzel az 1015 voksot begyűjtő Jakab Péter és a 223 választó által támogatott Fekete-Győr Andrást.

Tegnap éppen abban az időpontban, amikor az előválasztás online felületeit túlterheléses támadás érte, egyúttal hasonló csapást mértek a 444.hu oldalára is. Amint azt a lap főszerkesztője, Uj Péter tegnap éjszakai közleményében jelezte:

„Szombat délután tapasztalhatták, hogy a 444 hoszabb-rövidebb időre eltűnt az internetről, majd csak valami furcsa felirat („Checking your browser before access” vagy ilyesmi) megjelenése után, lassan, kisebb-nagyobb hibákkal jelent meg újra.

Az ok egyértelmű: túlterheléses (DDOS) támadás érte a szervereinket. Ez kábé azt jelenti, hogy a támadó nagy adatcsomagokat küld a célpont felé, ezzel tulajdonképpen megbénítja a forgalmat, elérhetetlenné teszi a megtámadott szervert.„

Azonban ma délután, az előválasztási eredmények nyilvánosságra hozásának kezdete után nem sokkal ismét elérhetetlenné vált az oldal. A lap munkatársai az újabb leállásról a következőt írták:

„Kedves Olvasóink! Ahogy tegnap, úgy ma is túlterheléses támadás érte a 444-et kiszolgáló szervereket. A szolgáltatóval közösen dolgozunk a megoldáson. Köszönjük a türelmet!”

 

Frissítés:

Miközben a 444-hu továbbra sem érhető el, a hírportálon olvasható hibaüzenethez hasonló figyelmeztetés jelent meg az elovalasztas2021.hu-n is. Az előválasztás hivatalos oldalán csak egy Captcha ellenőrző felület és egy hibaüzenet olvasható.

Az Országos Előválasztási Bizottság harmadik eredménybejelentő körében Vas megye és a budapesti 7-es számú választókerületének eredményeit ismertették.

Budapest 7-es kerületben, azaz Angyalföldön Márki-Zay Péter 7526, Dobrev Klára 5019 papír alapú szavazatott szerzett 3213 illetve 811 online szavazat mellett, összesen tehát 10739 voksot kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, a Demokratikus Koalícióé pedig 5830-at. Így ezt a fővárosi körzetet is a hódmezővásárhelyi polgármester nyerte meg. Érvénytelen szavazatból 21 le nem csippantott 152 darab volt Angyalföldön.

Vas megyében Márki-Zay Pétert elérte az első vidéki győzelmét is, itt összesen 7227 szavazatot szerzett, 5073-at személyesen, 2154-et online, míg ellenfele összesen 6235 szavazatott szerzett, amiből 5667-et adtak le sátrakban és 568-at a világhálón keresztül. Itt 32 érvénytelen és 115 le nem csippantott szavazólapot találtak az urnákban.

Itt az első fordulóban Dobrev Klára 5347, Karácsony Gergely 3473, Jakab Péter 1705, Fekete-Győr András 414 voksot kapott, Márki-Zayt pedig 2956 előválasztó támogatta.

Egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a két talpon maradt jelölt közül kikre fognak voksolni azok a választók, akik az első fordulóban Jakab Pétert, Fekete-Győr Andrást vagy pedig Karácsony Gergelyt támogatták.

Erre a kérdésre a Dobrev Klára és Márki-Zay Péter által elért megyénkénti eredmények adhatnak választ, ám ezek is csak részben, hiszen fontos különbség volt a két forduló közt, hogy míg az elsőben a választópolgárok csak a a lakcímük által meghatározott egyéni választókerületeben felállított sátraknál szavazhattak, addig a második fordulóban már az ország egész területén lehetőség volt a voksolásra, függetlenül a lakcímtől (tehát például Budapest vidéki lakcímmel rendelkező lakosai a fővárosban található szavazópontokon is részt vehettek az előválasztáson).

Tolna és Zala megyében az látszik, hogy az első fordulóhoz hasonlóan most is Dobrev Klára végzett az élen, ám Márki-Zay jelentősen tudta növelni a szavazótáborát mindkét térségben. A DK jelöltjére az első fordulóban Tolna megyében 4072-en szavaztak, a második fordulóban pedig 5504 támogatót szerzett. Zalában az első fordulóban 5270-en voksoltak, míg most 6992-en választották őt.

Ezzel szemben a Szekszárd-központú megyében Márki-Zay az első fordulóban csupán 1854-en szavaztak, most azonban 5017 voksot kapott. Ez ugyan nem volt elég Dobrev legyőzésére, ám a hódmezővásárhelyi polgármester eredménye kifejezetten figyelemre méltó annak fényében, hogy az első fordulóban csak a negyedik helyet csípte meg, Karácsony Gergely 2137 és Jakab Péter 1865 voksa mögött ám megelőzte a Momentum jelöltjét, Fekete-Győr Andrást, aki 292 szavazatot kapott.

Zala megyében Márki-Zay a második fordulóban 6777 szavazatot gyűjtött be, míg az első fordulóban csupán 2575 előválasztó támogatta a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét. Az első fordulóban ebben a megyében Karácsony Gergely 2468, Jakab Péter 1999, Fekete-Győr András pedig 380 szavazatot szerzett, vagyis Márki-Zay a harmadik helyen végzett az első fordulóban.

Információink szerint a hódmezővásárhelyi polgármester az élen végzett Vas megyében.

Itt az első fordulóban Dobrev Klára 5347, Karácsony Gergely 3473, Jakab Péter 1705, Fekete-Győr András 414 voksot kapott, Márki-Zayt pedig 2956 előválasztó támogatta.

 

Márki-Zay Péter eddig – a szavazatok alacsony, mindössze 6 százalékának feldolgozottsága mellett – közel 20 százalékkal vezet Dobrev Klárával szemben az ellenzéki előválasztáson. Márki-Zay eddig a szavazatok 59,8 százalékát, Dobrev a 40,2 százalékát szerezte meg, így kettejük különbsége eddig 19,6%.

De messze van még a nap vége.

Nagyon.

Rekord számú részvétellel zárult az előválasztás második fordulója. Összesen 662 016-an mentek el szavazni a második fordulóban, csak szombaton pedig minden eddiginél több, 118 415 választópolgár szavazott Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre, közölte az adatokat az Országos Előválasztási Bizottság.

A közleményben ugyanakkor megjegyzik, a végleges teljes adat némiképp eltérhet az eddig naponta közölt adatok összegétől. Ennek mint írják, az az oka, hogy a napi online adatok statisztikai célú zárása 22 óra körül történt, így néhány, a zárás és éjfél között leadott szavazat csak a most összesített részvételi adatokban jelent meg. Hozzátették, mind az OEVB, mind a szervező és résztvevő pártok, valamint civil szervezetek örömmel látták, hogy a magyar emberek ismét aktív részesei voltak a közéletnek, részvételüket az előválasztáson ezúton is megköszönték.

Már az első fordulóban is kimagasló volt a részvétel, tömegek adták le voksukat a az egyéniben induló jelöltekre és az akkor még öt versenyben lévő miniszterelnök-jelöltre. Az első körben összesen 632 479 fő szavazott, amely a szakértők és az ellenzéki összefogás minden eddigi becslését felülmúlta. A második forduló pedig nemcsak a napi részvételi adatokban döntött rekordot, de csaknem 30 ezerrel többen szavaztak összesen a két miniszterelnök-jelöltre. Az  elmúlt egy hétben pedig 219 991 új szavazó jelent meg a sátrakban, vagy adta le voksát online.

Ez azonban azt is jelenti, hogy volt közel 190 ezer ember, aki az első körben még szavazott, viszont a végső küzdelemre már nem ment el.

A második fordulóba Dobrev Klára és Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely is tovább jutott volna, ám a főpolgármester mégis visszalépett a hódmezővásárhelyi jelölt javára. Lehetséges, hogy az első fordulóban még részt vevő, ám a második körben már nem szavazó választópolgárokat a versenyben maradt jelöltek nem tudták meggyőzni.

A mai nap folyamán, az első fordulóhoz hasonlóan folyamatosan közölni fogják a részeredményeket, azonban várhatóan csak késő este derül majd ki, hogy végül Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz-e az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje.

Budapesten több olyan sátor van, ami két választókerület határán van, ezek eredményét az egyik, vagy másik körzetbe számolják.

Ennek ismeretében mondták el a Budapest 3-as számú választókerületének eredményeit, itt Dobrev Klára 804 szavazatot gyűjtött a sátrakban és 582-t online, összesen 1386-ot szerzett, Márki-Zay Péter, aki megnyerte a választókerületet, 2422 papíralapú szavazat mellett 3270 online voksot kapott, összesen 5692-t, amivel 79,8%-os fölényes győzelmet aratott. Itt is megmaradt a tendencia, miszerint kevés érvénytelen szavazatot adnak le, BP 3-as körzetében 8 ilyenre volt példa és 43 olyan esetet találtak amikor nem volt „lecsippantva” a szavazólap.

Zala megyében ennél jóval szorosabb verseny alakult ki, itt három választókörzet adatait ismertették egyben, ahol 24 érvénytelen és 59 nem hitelesített szavazólap mellett Dobrev Klára nyerte el a választók többségének bizalmát.

A DK jelöltje itt 6279 szavazatot szerzett a sátrakban és 713-at online, összesen tehát 6992-en húzták a neve mellé az x-et, ezzel szemben Márki-Zay Péter 4411 szavazatot kapott személyesen és 2366-ot online, összesen 6777-et. Dobrevre az  itt voksolók 50,4%-a, míg Márki-Zayra 48,9% szavazott.

Bejelentette az Országos Előválasztási Bizottság az első részeredményeket. A sajtótájékoztatón a szavazóbiztos elmondta, minden egyes alkalommal egy megyét és egy budapesti választó körzetet jelentenek be, hogy a nagyon különböző térségek ismertetésével átfogóbb képet nyújtsanak.

A második fordulóban Tolna megyében Dobrev Klára 4972  sátras és 532 online szavazatot kapott, míg Márki-Zay 3306 személyes és 1711 internetes voksot gyűjtött be, így összesen 5504 és 5017 szavazatot szereztek, amivel Dobrev Klára lett az első helyezett a szavazatok 52,3%-val. Ezenkívül mindösszesen 19 érvénytelen szavazat és 82 nem hitelesített szavazat volt, amiket így nem tudtak számításba venni.

Budapest 4-es választókörzetében Dobrev Klára 1165 szavazatot kapott a sátrakban, és 788-at online, Márki Zay Péter 2436 személyesen leadott és 3666 internetes ikszet gyűjtött be. Így itt összesen Dobrevnek 1953-an, míg Márki-Zaynak 6102-en szavaztak bizalmat, így itt a Mindenki Magyarországa jelöltje nyert 75,8%-os szavazataránnyal.

Ezt az eredményt nehéz összehasonlítani az első körrel, a Moszkva téri sátorban leadott szavaztok ebben nincsenek benne, a forgalmas budapesti csomópontokon többen szavaztak olyanok, akik nem az adott hely választókörzetébe tartoznak – jegyezte meg a választóbiztos.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}