Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP beállt Márki-Zay Péter mögé, de „ragaszkodik a baloldali értékekhez”

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Szocialista Párt Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában – derül ki a párt mai közleményéből. A döntést a párt Országos Elnöksége rendkívüli ülésen hozta meg. A közlemény beszámolója szerint az elnökség „a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit” is megtárgyalta.

Az MSZP hangsúlyozta, hogy a párt megváltoztatta korábbi „tartózkodó álláspontját” és egyértelműen Márki-Zay Péter jelöltsége mellett tette le a garast. A párt szerint az elmúlt napokban mindkét ellenzéki miniszterelnök-jelölt felkereste a pártot, hogy tegyék egyértelművé preferenciájukat.

A közlemény hosszan taglalja, hogy bár az MSZP elkötelezett egy zöld és szociáldemokrata program mellett, a Fidesz 2022-es leváltására Márki-Zay Péternek van több esélye. Hogy mi lesz az MSZP baloldali megújulásának sorsa egy jobboldali „kiábrándult fideszes” miniszterelnök-jelölt támogatásával, arról telefonon kérdeztük Komjáthi Imrét, az MSZP elnökhelyettesét.

A politikus szerint hosszas vita után azért döntöttek Márki-Zay Péter mellett, mert úgy látják, ő az a jelölt, aki olyan választói rétegeket is képes megszólítani, akiket eddig nem lehetett, elsősorban fiatalokat. Az MSZP legfőbb célja márpedig a kormányváltás, amit meglátásuk szerint jelen pillanatban Márki-Zay Péter képes teljesíteni.

Komjáthi szerint ettől még személyesen és a párt nevében is megígéri, hogy az MSZP továbbra is azért fog harcolni, hogy a munka világában is legyenek fékek és ellensúlyok. „Az egyik ilyen ellensúly az MSZP lesz”, tette hozzá az elnökhelyettes. Márki-Zay Pétertől is garanciát várnak a munkások helyzetének javítására.

A politikus szerint azonban ha Orbán marad, akkor nem fognak sokkal többet tenni annál, mint amit jelenleg is tesznek, vagyis utcai akciókra és parlamenti beterjesztésekre fognak  szorítkozni. A valódi cselekedetekhez tehát előbb kormányt kell váltani, márpedig az MSZP vörös-zöld programját „nem azért csináltuk, hogy ott porosodjon a polcon”, jelentette ki Komjáthi.

Arról, hogy nem baloldalibb jelölt-e Dobrev Klára Márki-Zay Péternél – aki a tegnapi vitán is, halványan ugyan, de szociálisan érzékenyebbnek mutatkozott ellenfelénél – Komjáthi azt mondja, hogy bár a felszínen valóban baloldalibbnak mutatkozik Dobrev, kétségekre ad okot, hogy a DK gazdasági szakértője Dávid Ferenc, aki például nem támogatja az MSZP által is javasolt minimálbér adómentességét. Komjáthi hangsúlyozta, hogy Márki-Zay Péter egy hatpárti koalíció miniszterelnöke lenne, ezért nem is valósíthatna meg tisztán jobboldali politikát.

Ettől függetlenül felvet kérdéseket, hogy Karácsony Gergellyel egyetemben miért támogatnak baloldali politikusok olyan jelöltet, aki támogatja a Fidesz által bevezetett egykulcsos adórendszert és kritikátlan az egyéb olyan fideszes intézkedésekkel szemben, ami a szegényektől vesz el a gazdagok javára.

A 444 „kiállásszámlálóján” jelenleg Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve mellett is szerepelnek MSZP-s nevek, és az utóbbi időkben is átigazoltak a DK-hoz MSZP-s politikusok, pl. az újbudai Molnár Gyula.

Címlapkép: Mérce