Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay sokat javított vidéken az első fordulóhoz képest

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egészen mostanáig kérdéses volt, hogy a két talpon maradt jelölt közül kikre fognak voksolni azok a választók, akik az első fordulóban Jakab Pétert, Fekete-Győr Andrást vagy pedig Karácsony Gergelyt támogatták.

Erre a kérdésre a Dobrev Klára és Márki-Zay Péter által elért megyénkénti eredmények adhatnak választ, ám ezek is csak részben, hiszen fontos különbség volt a két forduló közt, hogy míg az elsőben a választópolgárok csak a a lakcímük által meghatározott egyéni választókerületeben felállított sátraknál szavazhattak, addig a második fordulóban már az ország egész területén lehetőség volt a voksolásra, függetlenül a lakcímtől (tehát például Budapest vidéki lakcímmel rendelkező lakosai a fővárosban található szavazópontokon is részt vehettek az előválasztáson).

Tolna és Zala megyében az látszik, hogy az első fordulóhoz hasonlóan most is Dobrev Klára végzett az élen, ám Márki-Zay jelentősen tudta növelni a szavazótáborát mindkét térségben. A DK jelöltjére az első fordulóban Tolna megyében 4072-en szavaztak, a második fordulóban pedig 5504 támogatót szerzett. Zalában az első fordulóban 5270-en voksoltak, míg most 6992-en választották őt.

Ezzel szemben a Szekszárd-központú megyében Márki-Zay az első fordulóban csupán 1854-en szavaztak, most azonban 5017 voksot kapott. Ez ugyan nem volt elég Dobrev legyőzésére, ám a hódmezővásárhelyi polgármester eredménye kifejezetten figyelemre méltó annak fényében, hogy az első fordulóban csak a negyedik helyet csípte meg, Karácsony Gergely 2137 és Jakab Péter 1865 voksa mögött ám megelőzte a Momentum jelöltjét, Fekete-Győr Andrást, aki 292 szavazatot kapott.

Zala megyében Márki-Zay a második fordulóban 6777 szavazatot gyűjtött be, míg az első fordulóban csupán 2575 előválasztó támogatta a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét. Az első fordulóban ebben a megyében Karácsony Gergely 2468, Jakab Péter 1999, Fekete-Győr András pedig 380 szavazatot szerzett, vagyis Márki-Zay a harmadik helyen végzett az első fordulóban.

Információink szerint a hódmezővásárhelyi polgármester az élen végzett Vas megyében.

Itt az első fordulóban Dobrev Klára 5347, Karácsony Gergely 3473, Jakab Péter 1705, Fekete-Győr András 414 voksot kapott, Márki-Zayt pedig 2956 előválasztó támogatta.