Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekord számú részvétel a második fordulóban is, de 190 ezren már nem mentek másodjára szavazni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Rekord számú részvétellel zárult az előválasztás második fordulója. Összesen 662 016-an mentek el szavazni a második fordulóban, csak szombaton pedig minden eddiginél több, 118 415 választópolgár szavazott Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre, közölte az adatokat az Országos Előválasztási Bizottság.

A közleményben ugyanakkor megjegyzik, a végleges teljes adat némiképp eltérhet az eddig naponta közölt adatok összegétől. Ennek mint írják, az az oka, hogy a napi online adatok statisztikai célú zárása 22 óra körül történt, így néhány, a zárás és éjfél között leadott szavazat csak a most összesített részvételi adatokban jelent meg. Hozzátették, mind az OEVB, mind a szervező és résztvevő pártok, valamint civil szervezetek örömmel látták, hogy a magyar emberek ismét aktív részesei voltak a közéletnek, részvételüket az előválasztáson ezúton is megköszönték.

Már az első fordulóban is kimagasló volt a részvétel, tömegek adták le voksukat a az egyéniben induló jelöltekre és az akkor még öt versenyben lévő miniszterelnök-jelöltre. Az első körben összesen 632 479 fő szavazott, amely a szakértők és az ellenzéki összefogás minden eddigi becslését felülmúlta. A második forduló pedig nemcsak a napi részvételi adatokban döntött rekordot, de csaknem 30 ezerrel többen szavaztak összesen a két miniszterelnök-jelöltre. Az  elmúlt egy hétben pedig 219 991 új szavazó jelent meg a sátrakban, vagy adta le voksát online.

Ez azonban azt is jelenti, hogy volt közel 190 ezer ember, aki az első körben még szavazott, viszont a végső küzdelemre már nem ment el.

A második fordulóba Dobrev Klára és Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely is tovább jutott volna, ám a főpolgármester mégis visszalépett a hódmezővásárhelyi jelölt javára. Lehetséges, hogy az első fordulóban még részt vevő, ám a második körben már nem szavazó választópolgárokat a versenyben maradt jelöltek nem tudták meggyőzni.

A mai nap folyamán, az első fordulóhoz hasonlóan folyamatosan közölni fogják a részeredményeket, azonban várhatóan csak késő este derül majd ki, hogy végül Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz-e az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje.