Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlépte a félmilliót az előválasztáson szavazók száma

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az előválasztás hetedik, a múlt heti leállás miatt első vasárnapi napján újabb rekordot döntött az online szavazók száma, miközben az offline szavazók száma kissé csökkent. A tegnapi napon az alábbiak szerint alakult a részvétel: a sátraknál 55 527 szavazó jelent meg, online pedig 20 020 szavazó adta le a voksát – írja az előválasztás hivatalos Facebook-oldala.

Összesen tehát a nap folyamán 75 547 fő szavazott a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre és az előválasztás képviselőjelöltjeire, ezzel pedig mindösszesen már több mint 515 ezren szavaztak.

Az előválasztás ezzel ráfordult az első fordulóbeli szavazás utolsó két napjára. A hétfői és keddi a napon a múlt hétvégi terheléses támadás miatt elmaradt szavazási alkalmakat pótolják az ellenzéki aktivisták. A választás kedden 20 órakor ér véget. Szerda reggel megkeződik az összegyűjtött urnákban található szavazatok feldolgozása, melynek képviselőjelölti eredményét a nap folyamán folyamatosan ismerteti majd az OEVB, a miniszterelnökjelölti választás eredménye késő délutánra várható.

Az elmúlt hetek analízisei, például a Repbulikon Intézet, valamint a 21 Kutatóközpont vonatkozó tanulmánya alapján az elemzői konszenzus van arról, hogy a félmilliós részvétel már a normális vagy magas részvétel kategóriájába tartozik.

A Republikon előzetes értékelése szerint a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a konkrét választáson résztvevők 9-12 százalékának részvétele volt várható az előválasztáson. A 2021-es előválasztási részvételt ezek alapján 7-8 százalékra becsülték, ami 550-650 ezer ellenzéki választó szavazását vetítette előre.

A 21 Kutatóközpont tanulmánya szerint az alacsony részvétel annak a két pártnak kedvezne, amelyik jelen pillanatban a legjobban áll az ellenzéki táborban, ez a Jobbik és a DK, vagyis a miniszterelnök-jelöltek közül Jakab Péter és Dobrev Klára. Mivel döntő faktor a mozgósítás, és a DK rendelkezik a legelkötelezettebb szavazótáborral, ők örülhetttek volna legjobban a két-háromszázezer körüli részvételnek. Miután viszont elérte a félmilliót a voksok száma, más irányba mozdulhatnak az erőviszonyok, köszönhetően Dobrev Klára magasabb elutasítottságának a kevésbé elkötelezettek körében.

Címlapkép: Egy választó leadja voksát a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Fotó: Mérce