Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete videóban „köszöni meg” a kormány munkáját

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanév kezdete alkalmából tett közzé videót a YouTube csatornáján, melyben a kormány több, elmúlt években hozott intézkedéseire reflektálnak a szakszervezet tagjai.

A szarkasztikus hangvételű videó intrója szerint „a PDSZ nem csak bírálja a kormány oktatáspolitikáját, ha tudja dicséri is. Ebben a videóban összeszedtünk néhány dolgot, amiért köszönetet mondunk.”

A videó az alább tekinthető meg.

A szakszervezet tagjai a következő intézkedésekért mondanak „köszönetet”:

  • Szűcs Tamás köszönetet mondott a központosított oktatáspolitikáért: ennek köszönhetően egyszerűbben tudnak ugyanis autonóm állampolgárok helyett hűséges alattvalókat nevelni. További cikkeink a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról itt olvashatók.
  • Nagy Erzsébet a Nemzeti Alaptanterv ásatagságáért mondott köszönetet. Kiemelte nosztalgikus hangulatát, mintha „nagyapáink, dédapáink” idején készült volna. Persze emellett van még baj vele, bőven.
  • Kármán Pál megköszönte a kormánynak, hogy megvédi Soros Györgytől. Nem ismeri, de nem akarja megtudni milyen, ha támadásba lendül. A Sorossal riogatás nem újkeletű, de úgy tűnik, egyelőre nem tud kimenni a divatból.
  • Kamrás Orsolya annak örül, hogy nem kell gondolkodnia, azon sem, hogy milyen tankönyvből tanítson.
  • Takács Gergely az alacsony szakszervezeti tagdíjakért mondott köszönetet. Annak összegét ugyanis a bérekből számolják. A tanárbérek mértékét ráadásul a különböző intézmények között sem sikerült egyeztetni.
  • Ravasz Ágnes a visegrádi országok kapcsolatrendszerét ábrázoló térképeket köszönte meg, melyeket minden iskolába elküldtek. Így meg tudják mutatni, hogy hol van Prága, ahol a pedagógusbér több, mint kétszerese a magyarénak.
  • Varga Gergely megköszönte, hogy nem okoznak év elején meglepetést a tantermek. Ehhez arra van szükség, hogy ne költsenek az iskolák karbantartására. Olyan persze előfordul, hogy a szülők felújítanak egy-két dolgot az iskolákban, ha már a fenntartó nem teszi.
  • Czédly Mariann az egészsége megóvásáért mondott köszönetet. A béréből ugyanis nem tud annyi dolgot vásárolni, hogy a boltból hazafelé túl nehéz cekkereket kelljen cipelnie.
  • Csermák Tibor megköszönte, hogy fiatalnak érezheti magát. Fiatal kollégái ugyanis alig vannak – ha pedig a kormányon múlik, az elkövetkezendő években sem lesznek sokkal többen.

A magyarországi közoktatás számos kihívással kell, hogy szembenézzen, és ezek jelentős részét a pedagóguskar kitartásával lehet áthidalni. Ennek ellenére kormány évek óta nem tudja, vagy nem akarja rendezni a közoktatásban dolgozók helyzetét.

Szeptember elsején a Pedagógusok Szakszervezete tanévnyitó sajtótájékoztatóján hasonló problémák rajzolódtak ki. A rendezvényen szintén szó esett többek között az alacsony bérekről, a hatalmas munkaterhekről és a tanárhiányról is, de a közelgő negyedik hullám veszélyeire is felhívták a figyelmet – amiről a kormány mintha nem akarna tudomást venni.

A PDSZ várja a további köszönetnyilvánításokat a [email protected] e-mail címen.

Címlapkép: MTI/Vajda János