Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler Miklós tanévnyitó előtt egy nappal küldött levelet járványügyi szabálymódosításokról az iskoláknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Civil Közoktatási Platform közleményt adott ki Kásler Miklós augusztus 25-i keltezésű leveléről, amely csupán a tanévnyitó előtt egy nappal, augusztus 31-én került kiküldésre. A szervezet elfogadhatatlannak tartja nem csak a levél tartalmát, hanem annak időzítését is, hiszen már másnapra vonatkozó intézkedéseket fogalmazott meg.

A levél hatálytalanított korábbi intézkedéseket, amivel lehetővé tette, hogy a szülők részt vegyenek a tanévnyitón, illetve az osztálykirándulások szervezését is engedélyezte.

A levél a higiéniai előírásokon túl gyakorlatilag minden más biztonsági ajánlást visszavont.

Tesztelés nem lesz, kontaktkutatásról nem is esik szó a levélben. Kásler Miklós elrendelte, hogy 7. osztálytól ne lehessen digitális oktatásra váltani, mert 12 éven felül már elérhető az oltás. A  Civil Közoktatási Platform elítéli azt a gyakorlatot, amely alapján bár igazolhatja a szülő az otthonmaradást, amennyiben abba az intézményvezető is beleegyezik, az iskolának viszont nincsen tájékoztatási kötelezettsége a fertőzés mértékéről.

Kásler Miklós levelét és a tanévkezdéssel járó nehézségeket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem hagyta kritika nélkül. A szakszervezet sajtótájékoztatóján Szabó Zsuzsa elnök elmondta, hogy mintegy 12 ezer tanár hiányával kezdődik az idei tanév, az új pályakezdő pedagógusok száma pedig rendkívül alacsony. Jelenleg tehát nem biztosítható a minőségi oktatás minden magyar diáknak és a helyzet a jövőben csak romlani fog.

Ezért a pedagógusok béremelést, a munkaterhek csökkentését és több megbecsülést kérnek az idei tanévben is.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a következő öt évben 22 ezer lesz a különbség a nyugdíjba vonuló és pályakezdő pedagógusok száma között, ráadásul 2024-re a pedagógusok 6%-a készül megtagadni a kötelező pedagógusminősítési eljárást, ami óriási visszaesést jelent majd a közoktatás minőségében.

Kásler Miklós leveléről azt mondta, semmilyen intézkedést nem hozott a miniszter, ami foglalkozna azzal, hogy a negyedik hullám a küszöbön van. A kontaktkutatást meg sem említi a levél.

Nem értenek egyet azzal, hogy nem lehet majd digitális oktatásra átállni 7. osztálytól, hiszen még nem tett meg mindent a kormány annak érdekében, hogy  emelje az oltási hajlandóságot. Helytelenítik, hogy a koronavírus-járvány során hátrányt szenvedő diák felzárkóztatását nem segíti jobban a kormány. Nem értik, miért fektetnek akkora hangsúlyt a tanfelügyeletre, amikor az oktatás nem a normális mederben zajlott az elmúlt tanévben. Totyik több tesztelést követelt, mert az oltottság önmagában köztudottan nem nyújt teljes védelmet. Megismételte a PSZ-nek azon véleményét, amely az intézményvezetőkre bízná az iskolák járványügyi bezárást.

A Mérce arról kérdezte a PSZ-t, mit szól ahhoz a szakszervezet, hogy a tegnap megjelent közlöny szerint megszűnik a Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület. Totyik Tamás azt mondta, még kivárják, mi fog a testület helyébe lépni. Újságírói kérdésre az is elhangzott, hogy egyelőre még nem döntött a szakszervezet a sztrájk mellett.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs