Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétségbeejtő helyzetben kezdik meg a pedagógusok az új iskolaévet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az idei tanév is úgy fog elkezdődni, hogy csaknem 12 ezer tanár hiányzik a közoktatásból. Totyik Tamás, a szakszervezet alelnöke szerint

a következő öt évben 22 ezer pedagógus fog eltűnni az oktatási rendszerből.

A Világgazdaságnak nyilatkozva Totyik Tamás arról is szót ejtett, hogy  a pedagógushiány már nemcsak a hátrányos helyzetű településeken, de a fővárosban is jelen van, az egyik fővárosi XI. kerületi általános iskolában például 24 tanító dolgozik, noha 35-nek kellene megkezdenie a tanévet.

Mindez amiatt van, mert sokkal többen hagyják el a pedagógusi pályát, mint ahányan tanárnak állnak. Totyik Tamás szerint az alacsony bérek miatt kevés a pedagógus az óvodákban, az általános iskolákban és a középiskolákban is.

Ennek ellenére jövőre sem emelik a pedagógusok bérét, miközben annyit se keres egy kezdő tanár, mint a fagyis a strandon.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy egy pályakezdő kollégájának nettó 150 ezer forint körüli a fizetése, ami nagyjából arra elég, hogy az albérletét kifizesse.

A tanárhiány csak a jéghegy csúcsa

Idén 7100-an kezdik el a pedagógus szakok valamelyikét, tavaly 6400-an indultak, de hat évvel ezelőtt 15 ezer hallgatót vettek fel – mondta el Totyik Tamás.

A bérrendezés mellett pedig szükséges lenne az Európai Unió átlagához igazítani a pedagógusok tanítással lekötött munkaidejét is.

Magyarországon heti 24,5 órát tartanak a tanárok, ez az Unióban a legmagasabb óraszám, nyilatkozta a Világgazdaságnak.

Az uniós átlag heti 20 óra, de például a szomszédos Romániában heti 18 órát tanítanak a tanárok.

(Világgazdaság, Népszava, Mérce)
Címlapkép: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény