Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jövőre sem emelik a pedagógusok bérét, miközben annyit se keres egy kezdő tanár, mint a fagyis a strandon

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának adott interjújában hívta fel a figyelmet a pedagógusok kétségbeejtő helyzetére. Miközben az utánpótlás problémáját a kormány a pedagógusképzés könnyítésével akarja megoldani, a 2022-es költségvetési tervben semmi nyoma a béremelésnek. Gosztonyi Gábor a PSZ alelnöke értelmezhetetlennek nevezte az átalakítást, valamint a költségvetés kapcsán megjegyezte, hogy a pedagógusok mindig kimaradtak az év végi pénzosztásból.

Szabó szerint egy pályakezdő kollégájának nettó 150 ezer forint körüli a fizetése, ami nagyjából arra elég, hogy az albérletét kifizesse. ,,Annyit se keres, mint aki a fagyit árulja a strandon”– mondta az elnök. Ahogy azt már korábban megírtuk, a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

Az alacsony fizetések miatt kényszerhelyzetbe került szakmabeliek pedig 700-800 forintos órabérért kénytelenek egyhetes nyári táboroztatást vállalni, amit még csak nem is pénzben kapnak meg, hanem CBA utalványban.

Szabó emlékeztetett, hogy kötöttek egy stratégiai együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával arról, hogy a PSZ-t bevonják minden olyan átalakításba, ami az oktatást érinti. Az elnök elmondta, kérésükre a minisztérium összehívta a hivatalos érdekegyeztetési fórumot, ám a jelenlévő tárgyalópartnerek (Maruzsa Zoltán és az oktatási államtitkárság további képviselői) nem voltak felhatalmazva, hogy bármiről döntsenek.

Szabó a 2022-es költségvetés tervezetéről is beszélt, amiben sehol nem jelenik meg a pedagógusok béremelésének fedezete.

,,Rögtön időpontot kértünk, hogy a kérdéseinket feltehessük, de azt mondták, erre nincs szükség. Kezdeményeztük a hivatalos érdekegyeztető fórum összehívását, erre sem hajlandóak. Most ott állunk, hogy ismét a nyilvánosság erejével hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább.”

A PSZ elnöke a szakszervezetiség korlátairól is beszélt. Elmondta, mivel nagyon kevés a fiatal a szakmában, ezért a taglétszám növelése is nehézségekbe ütközik. Szerinte a szakszervezetek működését befolyásolja, hogy a politikának mi a viszonya a érdekvédelmi szervezetekhez. ,,Nálunk úgy tűnik, a felszínen rendben van az érdekvédelem és a kormány viszonya, de hogy alatta semmi érdemi nincs, az biztos. Ez is kihat arra, van-e értelme szakszervezeti tagnak lenni.”

,,A pedagógusok mindig kimaradtak az év végi pénzosztásból”

-fogalmazott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start keddi műsorában. Úgy látja, 2022 előtt valószínűleg már nem lesz béremelés, hiszen a költségvetésben nyoma sincs ennek. Az alelnök szerint a kormány 2018 óta kitalált egy „bűvszót”, a felülről nyitott költségvetést, de a probléma az, hogy az elmúlt években többek között a pedagógusok is mindig kimaradtak az év végi pénzosztásból.

Gosztonyi arra is reagált, hogy a kormány könnyítene a pedagógusképzés követelményein, hogy többen végezzék el a szakot. A könnyítés lényege, hogy csak középszintű érettségire való felkészítésére képeznék ki a pedagógusokat. Az emelt szintű érettségire való felkészítéshez plusz egy éves, nem nappali rendszerű képzésben kellene részt venni. Az alelnök szerint abban mindenki egyetért, hogy változtatni kell a pedagógusképzésben, de itt „átestek a ló túloldalára”. Értelmezhetetlennek nevezte a változtatást.

Címlapkép: MTI/Vajda János