Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a pedagógusok 60 százalékos fizetésemelést kapnának, a bérük akkor érné el a törvényben rögzített szintet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A legfiatalabb tanárok, tanítók, óvodapedagógusok bruttó átlagbére alig haladja meg a 220 ezer forintot. A friss diplomások közül a pedagógus- és a művészetközvetítési szakon végzettek keresnek a legrosszabbul, írja az Eduline.

A diplomáspálya-követési rendszer legújabb statisztikái szerint bruttó 226 077 forint a pedagógiai szakot végzett pályakezdők átlagos fizetése, de

még a legmagasabb fizetést elérők keresete sem haladja meg a 250 ezer forintot.

Pedig ezekben a kimutatásokban azok is szerepelnek, akik nem a pedagógusi pályán helyezkedtek el, s általában többet keresnek azoktól a társaiktól, akik iskolákban vagy óvodákban dolgoznak. A statisztikák őket „egyéb ügyintézők” néven említik, s havi bruttó 384 ezer forintot keresnek.

Ami a ténylegesen a szakmában dolgozó tanárok fizetését illeti: a felmérés szerint a speciális oktatók, nevelők számolhatnak a legmagasabb fizetéssel: bruttó 250 842 forinttal.

Az óvodában dolgozók és az általános iskolai tanítók átlagfizetése bruttó 227 ezer forint, a szakképzett oktatóké 214 ezer, az oktatási asszisztensek pedig alig bruttó 210 ezer forintot keresnek. Nem járnak sokkal jobban az egyetemi végzettségű tanárok sem, az ő kezdő bérük éves szinten alig haladja meg a bruttó 200 ezer forintot.

A pedagógusok bérét a korábbi ígéretekkel ellentétben a mai napig a 2014-es minimálbér alapján számítják, emlékeztet az Eduline.

Az akkor 101 500 forint volt, ma pedig már 167 400 forint.

Vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

A pedagógusok sanyarú helyzetére figyelmeztetett Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója is, aki hétfőn mutatta be egy konferencián az intézet által készített oktatáspolitikai javaslatcsomagot.

A 444.hu híroldal szerint Filippov több pontban határozta meg a magyarországi oktatáspolitika problémáit, amelyek közül a legégetőbb nehézség a pedagógushiány és a pedagógusok anyagi megbecsülésének hiánya.

(Eduline, Mérce, 444.hu)
Címlapkép: MTI/Balázs Attila