Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány húzta volna az időt, Magyarország végleg bukta a Norvég Alap 77 milliárd forintos forrását

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elvesztek a Norvég Alap 77 milliárd forintos forrásai – erősítette meg a Népszava kérdésére a oslói külügyminisztérium, miközben a magyar kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető.

A Miniszterelnökség még múlt pénteken is azt közölte a lappal, hogy „a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”, Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára pedig kijelentette, „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

A norvég forrásokkal kapcsolatos konfliktus még 2014-ben robbant ki, amikor a kormány hadjáratot indított a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítvány ellen, mondván, hogy az sorosista szervezet. Noha a civil szervezeteknek járó támogatás csak töredéke az alap teljes összegének, a vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását. Mint arról a Mércén is írtunk korábban, a támogatás maximum tíz százalékát lehet a civil szférának adott támogatásokra költeni, a maradékot pedig a kormány oszthatja szét különböző, fejlesztésre érdemesnek tartott, ugyanakkor forráshiányos területen.

A kormánynak azonban az a problémája, hogy azt a bizonyos maximum tíz százalékot egy kormánytól, pártoktól és egyházaktól független civil partner osztaná szét az alap feltételeinek megfelelő, hasonlóképp független pályázók között, a kiválasztás folyamatában azonban nincs vétójoga.

Mint arról a 24.hu beszámolt, a megállapodásra július második feléig volt idő a szerződés szerint, és mivel addig sem egyeztek meg a felek, a támogatás veszélybe került.

De az, hogy a norvégok szigorúan betartották a határidőt és a szerződést, a Népszava szerint a kormányt is meglepte, ugyanis egy az ügyre rálátó kormányzati szereplő még a napokban is arról beszélt a lapnak, hogy úgy tervezték, az őszi norvég, illetve a jövő tavaszi magyar parlamenti választások után újra leülhetnek tárgyalni és megállapodhatnak.

Ágostházy Szabolcs nyilatkozta szerint a tárgyalásokon hét lehetséges közreműködő neve merült fel, ebből hatot a kormány támogatni tudott volna, de norvég részről ragaszkodtak ahhoz, hogy ezúttal is az Ökotárs Alapítvány ossza szét a pénzt, ez viszont a kormány számára elfogadhatatlan, mert így nem „politikamentesen” zajlana a pénzek elosztása.

Mint arra a Népszava is felhívja a figyelmet, az alap támogatásai rendkívül szerteágazóak (a klímaváltozás hatásait enyhítő beruházásoktól kezdve az iskolafelújításon át rengeteg területet érint) , így a pénzek elmaradása nagyon sok szervezetet hozhat nehéz helyzetbe.

Frissítve, 18:33: A Miniszterelnökség szerint azzal, hogy „Norvégia ragaszkodott a Soros-szervezethez”, vagyis az Ökotárshoz, megsértette az EGT-tagsággal járó kötelezettségeit, ezért „a kormány jogi lépéseket fog tenni”.

Címlapkép: Facebook.