Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korábban vegzálta, most kitüntette a kormány az Ökotárs Alapítványt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Miniszterelnökség különdíját vehette át Móra Veronika a Norvég Civil Alap magyarországi támogatásait felügyelő Autonómia, DemNet, Kárpátok és Ökotárs alapítványok nevében, 2017 november 16.-án, a Norvég Alap 2009-2014-es pályázati ciklusának zárókonferenciáján. A díjat a civil szervezetek a sikeres lebonyolításért kapták – számolt be honlapján az elismerésről az Ökotárs.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára külön kiemelte, számos fejlesztést, például iskolafelújításokat és falusi közterek rendebtételét látni a program kapcsán. Ehhez azonban hozzátette hogy „a megvalósítás nem volt mindig zökkenőmentes.”

Ezzel minden bizonnyal arra utalt 2014 folyamán a Miniszterelnökség alá tartozó KEHI éppen az Ökotárs Alapítványon és a Norvég Civil Alapon keresztül csapott le először a civilekre, magát Móra Veronikát és munkatársait pedig nemes egyszerűséggel sikkasztással vádolta meg a kormány és Lázár János. Az Ökotárs irodájában 2014 nyarán még – később törvénytelennek minősített – házkutatást is tartott a Készenléti Rendőrség, a fellépés során pedig Móra Veronikát botrányos körülmények között, látványosan bilincsben vitték el a helyszínről.

Az ügyből komoly diplomáciai feszültségek is keletkeztek Norvégiával. Most, három évvel később azonban a kormány már igyekszik úgy tenni mintha semmi sem történt volna, és a civilek támadására is új fegyvert, a Soros-ellenes kampányt talált, de ebből már kihagyta a norvégokat.

Az EU-s tagországokon kívül Norvégiát és Svájcot is magába foglaló Európai Gazdasági Társulás és a Norvég Királyság közreműködésével magyar civilek kezdeményezésére létrehozott Norvég Civil Támogatás Alap új, ötéves finanszírozási ciklusának előkészítése már folyamatban van.