Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a választások előtt országos népszavazást kezdeményez Karácsony Gergely a Fudanról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nemcsak Budapest ügye a Fudan Egyetem, hiszen minden magyart eladósítana a kormány, és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Diákváros, ezért országos népszavazást kezdeményez Karácsony Gergely.

Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármester szerint még a jövő évi országgyűlési választások előtt meg kell tartani a népszavazást, mert nem lehet megbízni Orbán Viktor és kormánya szavaiban. Mint emlékeztet, a miniszterelnök tegnap még azt mondta, a budapestiek dönthetnek majd népszavazáson a Fudan budapesti kampuszának megépüléséről,

„majd még aznap délután a fideszesek beadnak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amely bebetonozná ezt a beruházást és a kormánynak adná a jogkört, hogy elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának.”

Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét végén azt mondta a Mandinernek:

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”

Erre azonban a miniszter szerint nagyjából másfél év múlva, a választások után kerülhetne sor, mivel „a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, ugyanis nem állnak rendelkezésre a tervek.

Gulyás szavai Schandta Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának egy nappal korábbi nyilatkozatára rímeltek, ő ugyanis a múlt szombati tízezres tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: még nincs értelme a Fudan ellen tiltakozni, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat.

Gulyás nyilatkozatára reagálva mind Karácsony Gergely, mind a Fudan elleni tüntetést szervező, az ellenzéki előválasztáson képviselőjelöltként induló Jámbor András arról írt közösségi oldalán: a kormány meghátrált.

Jámbor ugyanakkor hozzátette: bár sikerült kikényszeríteni a kormányból, hogy egyáltalán opcióként beszéljen a népszavazás lehetőségéről,

„a Parlament előtt van a törvény, bejelölve a Fudan helyével, eltörölve a Diákváros projektet, és tudjuk, a kormány különböző Kínával az ügyben kötött szerződései is készen állnak. Pontosan ezért nevezem ezt még csak meghátrálásnak, nem győzelemnek!”

– fogalmazott Jámbor.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere május 17-én lakossági konzultációt indított a Fudan-ügyben, miután Karácsony Gergely főpolgármesterrel úgy látták: hiába ültek le tárgyalni Palkovics László innovációs miniszterrel, ő csak az egyetértésüket kérte ahhoz, hogy a Fudan a Diákvárost kisöpörve megépüljön azon a területen, amelyet se a főváros, se a kerületvezetés nem erre a célra szánt.

A polgármester azért döntött a konzultáció mellett, mert attól tartott, mire elindulhatna – a veszélyhelyzet miatt egyelőre nem engedélyezett – népszavazási aláírásgyűjtés, nemzetközi szerződésekkel betonozná be a kormány  a projektet.

A konzultáció június 13-áig tart, Karácsony ezt követően tenné meg a népszavazásra vonatkozó kérelmet. De mivel az őszig meghosszabbított veszélyhelyzet miatt továbbra sem lehet népszavazást, illetve ahhoz szükséges aláírásgyűjtést tartani, egyelőre nem világos, mikor kezdődhet meg érdemben Karácsony kezdeményezése.

A főpolgármester szerint

„a miniszterelnök szavahihetőségének maradékét azzal mentheti a Fidesz, ha a „közéleti vitára alkalmas” Fudan-törvényt azonnali hatállyal visszavonja, és támogatja az ügyben országos népszavazás kiírását.”