Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A számos lazítás ellenére marad az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma

Ez a cikk több mint 2 éves.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával párhuzamosan marad a felmondási tilalom az egészségügyi dolgozók számára a Független Egészségügyi Szakszervezet Facebook bejegyzése szerint, noha más kérdésekben történtek változások.

 Vagyis hiába kérték a dolgozók levélben Orbán Viktor miniszterelnököt hogy a kormány szüntesse meg a tilalmat, a veszélyhelyzet végéig érvényben marad.

A FESZ áprilisban a következőket kérte:

  1.  Az egészségügyi dolgozók felmondásának tilalma szűnjön meg.
  2.  A munkavállalók kirendelésére (most jóval több mint ezer ember dolgozik az eredeti munkahelyétől távolabb, idegen helyen – a szerk.) az 530/2020.XI.28. számú kormányrendelet kirendelésre vonatkozó szabályainak betartásával kerüljön sor, tehát a munkavállalók rotációjával valósuljon meg.
  3. A járvány szorításának csökkenése lehetővé és szükségessé tenné, hogy a dolgozók egy előre megtervezett szabadságterv alapján kapjanak lehetőséget a pihenésre, mivel annak elmaradása a járvány alatti súlyos lelki terhelések miatt is egészségi károsodáshoz vezethet.

A vonatkozó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, ebből kiderül, hogy a korábban meghozott rendeletek jelentős részének hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

Noha az ingyenes parkolás megszűnik – ami egyébként jó hír a települések számára mind bevételi, de még inkább forgalomszervezési szempontból – azonban az egészségügyi dolgozókat is érintő ingyenes utazásra való jogosultság megmarad. További változás, hogy a magánegészségügyből immár nem lehet berendelni a dolgozókat az állami egészségügyi rendszerbe.

A kormány a héten hosszabbította meg a veszélyhelyzetet az őszi ülésszak első napját követő tizenötödik napig, de amennyiben a járványhelyzet miatt úgy látja, korábban is megszüntetheti – arra ugyanakkor sincs garancia, hogy lejárta előtt ne hosszabbítaná meg ismét.

Az elmúlt napokban-hetekben ugyanakkor számos változást jelentettek be. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy az ötmilliomodik beoltott után újabb lazítások lépnek érvénybe, a hatályban maradó és a megváltozó, vagy hatályukat vesztő rendeletekről a Közlöny számolt be részletesen. Az ötmillió beoltott vélhetően már szombaton meglesz, de ez biztosan csak a vasárnapi összesítésből fog kiderülni.

Számos lazításra derült fény, ezek többek között a következők:

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek és vendéglátóhelységek kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • nem kell közterületen maszkot viselni;
  • szabad a sport a közterületeken (csoportosan is);
  • 50 fő részvételével magán és családi rendezvény tartható korlátozások nélkül;
  • lakodalom 200 fővel tartható;
  • zárt téri rendezvény továbbra is oltási igazolvánnyal látogatható;
  • szabadtéri rendezvényt legfeljebb 500 fő részvételével lehet tartani korlátozás nélkül, ehhez igazodva a gyülekezési tilalmat is feloldják, a létszámkorlát mellett fél év tilalom után újra lehet tüntetni, amennyiben pedig a résztvevők védettek, úgy 500 főnél nagyobb rendezvényeket is meg lehet tartani;
  • zenés, táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni;
  • a 16-18 évesek felnőtt kíséret nélkül is mehetnek zárt térbe védettségi igazolvánnyal.

Az intézkedések keretében a veszélyhelyzet elmúltáig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot is.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán