Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább szeptember második feléig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Újra meghosszabbította a kormány a kilakoltatási moratóriumot a 271/2021. (V. 21.) kormányrendelettel, derül ki az Utcajogász közleményéből. A szervezet szerint a hosszabbítás legalább szeptember második feléig fog tartani.

Ahogy korábban a Mércén beszámoltunk róla: május hatodikán a kormány a veszélyhelyzet utáni 15. napig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot, tehát kilakoltatni a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon lehetett volna, és ugyanez volt érvényes a lakóingatlanok elárverezésére is. Ám mivel az Országgyűlés kedden több másik törvény mellett megszavazta a járványhelyzet miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását (amely egyébként május 23-án járt volna le), ennek felhatalmazása alapján péntek este a kormány a moratórium meghosszabbításáról is döntött. Így a kilakoltatási moratórium is változatlan tartalommal marad életben.

A moratórium időtartalma csak a veszélyhelyzeti jogszabállyal együtt értelmezhető, amely a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszti hatályát. Mivel az Országgyűlés általában szeptember első felében kezdi meg az ülésszakot, a moratórium várhatóan legalább szeptember második feléig el fog tartani.

 

A hosszabbítás egyértelműen civil sikernek könyvelhető el: A Város Mindenkié, az Utcajogász Egyesület és az Utcáról Lakásba Egyesület összefogva, együtt figyelmeztette a kormányt és az önkormányzatokat arra a veszélyre, hogy ha nem hosszabbítják meg a moratóriumot, a járványhelyzet miatt tömegek kerülhetnek utcára. De emellett Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kérte.