Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 év után először lehet szociális alapon bérlakáshoz jutni az I. kerületben, a Fidesz inkább nyomott áron privatizálna

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint egy évtizedes kihagyás után ismét lehetőség nyílik szociális alapú lakásbérlésre az I. kerületben – jelentette be mai online sajtótájékoztatóján V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester.

Bár sokan igénybe vették volna, a korábbi fideszes kerületvezetés az elmúlt mintegy 15 évben nem írt ki ilyen pályázatot rászorulók számára, miközben számos botrány robbant ki akörül, hogy milyen trükkökkel szereztek Fidesz-közeli milliomosok műemléklakásokat. 2020-ban a koronavírus-járvány következtében ráadásul még az eddiginél is több kerületi lakó került nehéz anyagi helyzetbe, akár a munkahelye, akár bevételei egy részének elvesztése miatt, így számukra a támogatott lakhatási lehetőség óriási segítséget jelenthet – mondta Naszályi.

Az önkormányzat most fél tucat lakással indítja el a pályázati rendszerét, amit terveik szerint folyamatosan bővíteni fog. A pályázatok elbírálásakor alaposan megvizsgálják a jelentkezők hátterét, annak érdekében, hogy a ténylegesen rászoruló kerületiek kapjanak segítséget. Nyertes pályázat esetén a bérleti szerződés időtartama első alkalommal öt év, amit a lakásrendelet alapján további öt évvel meghosszabbíthatnak, azt pedig, hogy a bérlő jogosult-e továbbra is a szociális lakbérre, évente felülvizsgálják majd.

Fontos újítás a korábbi gyakorlathoz képest, amikor a fideszes polgármester gyakorlatilag egyszemélyben, zárt ajtók mögött döntött a az összes lakáskérdésről, hogy most a Tulajdonosi Bizottság dönt a pályázatokról, átlátható szabályok és szempontok alapján – közölte a polgármester, hozzátéve: a Budavári Önkormányzat piaci alapú, licitálós rendszere éppen azoktól vette el a lakásbérlés reményét, akik a leginkább rászorultak volna, miközben a kormány otthonteremtési támogatásai pedig elsősorban az átlag felett kereső családokat segítik.

Mindeközben épp ma derült fény a Fidesz készülőben lévő törvényjavaslatára is, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását tenné lehetővé a bérlők nagy részének, méghozzá nyomott áron

– tudta meg a 24.hu az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes országgyűlési képviselőtől.

A kormánypárti politikus elmondta, nem kizárólag az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket. Ugyanakkor tény, hogy ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak, a rendszerváltás után ugyanis a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az I. kerületi műemléképületek lakásai, amelyek önkormányzati tulajdonba kerültek – emlékeztet a lap. Bár az így kialakult várbéli lakásbérleti rendszer többeket valóban igazságtalanul érintett a kerületben, az könnyen ki is játszható, és sokan ének is ezzel a lehetőséggel – elég csak felidézni, az utóbbi években hány Fidesz-közeli ember jutott önkormányzati bérlakáshoz a Várban.
Böröcz László szerint azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg vári lakásukat, hasonló feltételekkel, hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani, mint azoknak, akik megvásárolhatták bérleményüket.

Vagyis várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat, amelyek értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását a tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie.

A fideszes politikus szerint azért van szükség a módosításra, mert sok elégedetlen megkeresést kapott az I. kerületi lakóktól azután, hogy a Budavári Önkormányzat  új lakásrendelet megalkotásán kezdett dolgozni, ami – az évi több száz milliós hiány miatt – megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját, V. Naszályi Márta polgármester ugyanakkor azt ígérte 2019-ben, kezdeményezik, hogy a lakók megvásárolhassák a lakásokat. Azóta azonban kiderült, erre nincs lehetőség, mert bár az önkormányzat mindenkinek jót akar, Naszályi szerint nem lehet garantálni, hogy azok, akiket huszonöt évvel ezelőtt igazságtalanság ért, maradnak ugyanazon feltételek mellett, ez ugyanis nem fenntartható.

A polgármester idén januárban közölte: az új, ellenzéki vezetésű önkormányzat hivatalba lépése után azonnal elindított folyamatokat, hogy változtasson a korábbi átláthatatlan és igazságtalan lakáspolitikán, és rohamosan haladtak is az új lakásrendelet előkészítésével, amikor beköszöntött a világjárvány. Az új lakásrendelet gyakorlatilag készen van, ám a koronavírus-járvány több szempontból is ellehetetlenítette annak elfogadását, alkalmazását, ezért a bérlakások helyzetének rendezésére a járvány után kerülhet sor.

Csakhogy az őszig tartó veszélyhelyzet azt is jelenti, hogy miközben az önkormányzatok (és állampolgárok) keze sok tekintetben meg van kötve, a kormány továbbra is át tudja tolni az akaratát az Országgyűlésen, így akár meg is történhet a hetekben a Böröcz-féle törvényjavaslat beterjesztése és megszavazása.

Hogy ez milyen hatással lesz az önkormányzati bérlakás-állományra, illetve a lakásrendeletre az I. kerületben, azt egyelőre nem tudni.

Ahogy azt sem, hogy a törvény mennyire lesz majd alkalmas a kormányközeli alakok kiszolgálására: a 24.hu szerint  nem tudni, hogy a fideszes kezdeményezésű lakásvásárlási lehetőség azokra is vonatkozik-e majd, akik cserével, vagy pályázat útján jutottak hozzá vári ingatlanjukhoz. Böröcz szerint ezt a kérdést az egész önkormányzati bérlakásrendszerrel összhangban érdemes vizsgálni – egyelőre tehát nem dőlt el, hogy például Bayer Zsolt, illetve családja megveheti-e majd  várbéli önkormányzati lakását (ami miatt egyébként az I. kerületi önkormányzat be is perelte).
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce