Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

V. Naszályi Márta: A járvány után igazságosan rendezzük a bérlakásokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 21:10

V. Naszályi Márta Facebook-posztban reagált az ügyre, melyben pontról pontra megválaszolja a felmerült kérdéseket. A polgármester többek közt arról ír, azért hosszabbították meg további két évre az előző, fideszes polgármester szüleinek önkormányzati lakásbérletét, mert az előző kerületvezetéstől örökölt, jelenleg is érvényes lakásrendelet értelmében ezt kell tenniük. Ugyanakkor hozzáteszi: tudják, hogy ez a rendelet rossz, ezért az új rendelet megalkotásáig csak rövid ideig hosszabbítanak meg minden lejáró szerződést.

Arról is ír, hogy az új, ellenzéki vezetésű önkormányzat hivatalba lépése után azonnal elindította a folyamatokat, hogy változtasson a korábbi átláthatatlan és igazságtalan lakáspolitikán, rohamosan haladtak is az új lakásrendelet előkészítésével, amikor beköszöntött a világjárvány. Az új lakásrendelet gyakorlatilag készen van, ám a koronavírus-járvány több szempontból is ellehetetlenítette annak elfogadását, alkalmazását:
  •  A veszélyhelyzet idején, sajnos nem lehet testületi és bizottsági üléseket tartani – ezért nem tudták elfogadni az új lakásrendelet.
  • A kormány a válsághelyzetben a bérlakások esetében megtiltotta a bérleti díjak átalakítását – ezért, ha el is tudnák most fogadni az új lakásrendeletet, teljes egészében alkalmazni nem tudnák.
Emellett morális megfontolásból sem szeretnének olyan intézkedést hozni, amely  miatt bárki elveszítheti a lakhatását a jelenlegi járványhelyzetben.
Szemben a korábbi vezetéssel, ahol a polgármester egymaga hozott döntéseket zárt ajtók mögött, most a lakások és helyiségek bérbeadásáról egy testület, a Tulajdonosi Bizottság dönt nyilvános ülésen, erre azonban nincs lehetőség a veszélyhelyzet idején, ezért hivatalosan polgármesternek kellene döntenie ilyen kérdésekben. Hogy még így is biztosítsák az átláthatóságot és a kollektív részvételt, a polgármester minden esetben emailen kiküldi az előterjesztéseket a képviselő-testületnek, illetve a bizottságoknak, akik véleményezik ezeket. A megadott véleményezési határidőn belül az érintett lakbér-meghosszabbítást az összes érintett vagy támogatta vagy nem nyilvánított véleményt. Vagyis gyakorlatilag bizottsági és testületi szinten egyetértés volt a korábbi polgármester szüleinek lakásbérletének meghosszabbításról – ismerteti a helyzetet a polgármester.
„A jelen jogi környezeten belül megtesszük, amire lehetőségünk van: Már korábban felmondtunk több lakásszerződést, mert tetten értük, hogy a bérlők „airbnb-zésre” használják a bérleményüket. Amikor éppen nincs járványhelyzet, fokozottan ellenőrizzük a rendeltetésszerű használatot. Az új kerületvezetés egyik első intézkedése az volt, hogy alapos jogi vizsgálat alá vett számos törvénybe ütközőnek tűnő szerződést.”
– írja Naszályi.
A teljes poszt itt olvasható:

Korábban írtuk:

Váradiné Naszályi Márta budavári polgármester meghosszabbította fideszes elődje, Nagy Gábor Tamás szüleinek bérleti jogát, akik ezáltal még két évig élhetnek nettó 78 ezer forintért egy 105 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban – értesült a Hvg.hu híroldal.

V. Naszályi Márta 2017-ben I. kerületi önkormányzati képviselőként még élesen bírálta, hogy Nagy Gábor Tamás pályáztatás nélkül, egy jogi kiskaput kihasználva költöztette be családját az exkluzív műemléklakásba, ám most egy személyben ő maga bólintott rá a maradásukra.

Az ellenzéki polgármester szerint nem volt más lehetősége, ráadásul az önkormányzat illetékes bizottsága – az ellenzéki tagokat is beleértve – sem kifogásolta a hosszabbítást. Állítása szerint a most lejáró bérleti szerződéseket egységesen hosszabbítják meg 2 évvel, hogy annak lejárta után már a kerület új vezetése által bevezetendő lakásrendelet szerint szabhassák meg a bérleti díjakat.

A hvg.hu írása feleleveníti, hogy a városrészt több mint húsz éven át irányító Nagy Gábor Tamás idején több kormányközeli szereplőről is kiderült, hogy aggályos módon jutottak ingatlanhoz, még maga a kormánypárti polgármester is saját önkormányzatától bérelt a Vár szívében fekvő lakást mindössze havi 81 ezer forintért.

Ugyanakkor Nagy Gábor Tamás családtagjai is érintettek voltak az inkriminált ügyletekben: volt felesége egy 158 négyzetméteres állami lakásban lakott, sőt még az asszony cégének is akadt önkormányzati lakás a Pala utcában.

Ebbe a Pala utcai, 105 négyzetméteres műemlék lakásba költöztek be végül Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei.

Az I. kerületi ingatlanügyekkel a Mérce is több alkalommal foglalkozott már. Tavaly arról írtunk, hogy a bérlőik pusztán havi pár tízezer forintért bérelt önkormányzati lakásokat adtak ki illegálisan az I. kerületben, de beszámoltunk arról is, hogy Bayer Zsolt publicista 2019-ben 31.737 forintért bérelt örkormányzati lakást a budai Várnegyedben.