Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cserelakással jutott 32 ezer forintos albérlethez a Várban Bayer Zsolt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu számol be arról, hogy Bayer Zsolt publicista február óta egy, a budai Várnegyedben található önkormányzati lakás lakója, mégpedig meglehetősen jutányos bérleti díj fejében. Mint a portál kiderítette, a Fidesz ötös számú tagkönyvének birtokosa a Budavári Önkormányzattól kikért adatok alapján tavaly szeptemberben lakáscserével jutott hozzá a 49 négyzetméteres ingatlanhoz, amelyért költségelvű lakbért fizet,

havonta 31737 forintot.

A 24.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy az Úri utcában található hasonló méretű ingatlanokért pedig piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik, és a még a kerületi önkormányzati lakásokért kért összegnél is jóval kevesebbet fizet az újságíró. Mint megtudták, Bayer lakáscserével jutott hozzá az ingatlanhoz, ami Várnegyedben nem ritka gyakorlat.

A lakáscsere esetén fizetendő költségelvű bérleti díj kapcsán korábban az Index hívta fel a figyelmet, hogy a budai Várnegyedben azért nem meglepő, ha egy önkormányzati ingatlanhoz ilyen alacsony bérleti díjért is hozzá lehet jutni, mert ezek valójában műemlékvédelem alatt álló épületekben található, élethossziglan tartó, örökölhető bérleti joggal lakott lakások, amelyeket a tulajdonosuk se el-, sem bérbe nem adhat. És mivel a lakók nem vehetik meg a lakásokat (amelyekben akár évtizedek óta laknak), az önkormányzat úgy döntött, hogy ezt a méltánytalanságot alacsony bérleti díjakkal kompenzálja.

Bayer esete ugyanakkor meglehetősen hasonló Palkovics László innovációs és technológiai miniszteréhez, akiről korábban – szintén a 24.hu nyomán – mi is megírtuk, hogy a Várnegyedben bérel olcsón önkormányzati bérlakást, ugyancsak lakáscsere folytán: a miniszter a 63 négyzetméteres ingatlanért szintén az önkormányzat által megállapított költségelvű bérleti díjat fizeti, mintegy 32 ezer forintot.

Palkovics lakásügyének kapcsán akkor megkérdeztük V. Naszályi Mártát, a kerület párbeszédes képviselőjét, aki arról beszélt: budavári lakáscserék gyakorlata egy igazságtalan lakáspolitika része, mert mindeközben az önkormányzati lakásállomány folyamatosan zsugorodik, miután az önkormányzat sorra adja el azokat az ingatlanokat, amelyek nem elidegeníthetetlenek, és szerinte jelenleg már bizonyosan többségben vannak azok az önkormányzati lakások, amelyek műemlékvédelem alatt álló házakban találhatóak és örökölhető bérleti joggal lakottak.

„Egy önkormányzatnak felelőssége van abban, hogy ha elszállnak az ingatlanárak, az átlagkeresetű emberek akkor is be tudjanak költözni, ehhez képest az I. kerületben épp a kormányzati kegyencek kiszolgálása történik, akik nagyon jutányos áron jutnak hozzá az ingatlanokhoz” – mondta V. Naszályi.

Ebbe a képbe illik bele a 24.hu gyűjtése is, amely szerint számos, Palkovicson kívül is a Fideszhez közeli fontos ember, köztük Lázár János vadásztársa Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke is olcsón bérel önkormányzati lakást a Várban.

Mint azt korábban is megjegyeztük, a Habitat for Humanity hetedik éves lakhatási jelentéséből kiderül, hogy az albérletárak 2010 és 2016 között átlagosan 75 százalékkal nőttek(!), ezen belül a kisebb lakások átlagára szinte a duplájára emelkedett, piaci alapon tehát egyre kevesebbeknek megfizethető az albérlet. Mindeközben azonban önkormányzati bérlakásokban él a lakosság 1,3 százaléka,
a bérlakásállomány pedig folyamatosan csökken: a KSH adatai alapján az elmúlt két évben például 23 százalékkal csökkent a szociális alapon kiadott önkormányzati bérlakások száma: 2017-ben már csak az összes önkormányzati bérlakás 46 százaléka, nagyjából 50 000 lakás volt bérelhető szociális alapon.

Bayer Zsolt a 24.hu kérdésére az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy az önkormányzati lakásért egy budai agglomerációban lévő, hetven négyzetméter alapterületű kertes házat adott (ennek helyét és értékét nem közölte.), valamint számlákkal igazolható módon tízmillió forintot költött a lakás felújítására, és „ezzel szintúgy az önkormányzat vagyonát gyarapítottam, mint bárki más, aki így tesz, bár a felújítás nyilván a mi kényelmünket szolgálta.”

Majd a 24.hu-nak azt is üzente, hogy

„szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon.”

 

(24.hu)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton