Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az I. kerület beperli Bayer Zsoltot színlelt lakáscseréje miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Budavári Önkormányzat perre viszi Bayer Zsolt és családjának lakásbérleti ügyét. A döntést jogi szakvélemény alapján hozta meg az önkormányzat.

Bayer Zsolt jobboldali publicista 2020 szeptemberében adott interjút az Azonnalinak, amiben

V. Naszályi Márta polgármester szerint „lényegében elismerte”, hogy családja a törvény kijátszásával jutott budavári önkormányzati bérlakáshoz.

Az interjúban Bayer elmesélte, hogyan jutott hozzá a lakáshoz:

„Megnéztünk vagy tizenöt eladó vári lakást, egy megtetszett. Aztán következik az ingatlanközvetítő iroda, amelyik lebonyolítja az egész dolgot. Megvesszük, oké. Jön pár ügyvéd és elmondja, hogy ez úgy működik, hogy el kell cserélni, aztán vissza kell venni, és akkor így jut hozzá a bérlő ahhoz a pénzhez, amit szeretne. Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet. Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam, mégis mit kellett volna nekem mondani? Hogy „hahó emberek, itt valami nagy gáz van”? És utána én meg hallgatom, hogy ingyen jutok hozzá vári lakásokhoz, amiért én sokkal kevesebbet fizetek, mint bárki más. Hát egy lószart mama! És jó, ha tudják: aki az elmúlt harminc évben „lakáscserével” felkerült a várba, azoknak nagyjából a 80 százaléka így került fel. Ugyanis másképpen nem is lehet.”

Bayer „aljas, ocsmány, gusztustalan támadásnak” nevezi az interjúban azokat a kritikákat, amik a lakásügyletét firtatták, mivel szerinte „másképpen nem lehet” lakáshoz jutni a Várban, ráadásul „ha valaki a budai várban lakik egy önkormányzati lakásban és van valaki, aki oda fel szeretne költözni, akkor a kereslet és a kínálat többnyire fedi egymást.”

Bayer mindössze 31 737 forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást a Várnegyedben, a környéken található hasonló méretű ingatlanokért piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik, és még a kerületi önkormányzati lakásokért kért összegnél is jóval kevesebbet fizet az újságíró. A publicista lakáscserével szerezte meg az ingatlant, pilisszentkereszti háza volt a csereingatlan, amit a csere után két hónappal vissza is vásárolt az egyik fia. Ezt Bayer kétszer is eljátszotta, csere útján szerzett még egy Úri utcai lakást, méghozzá ugyanazért a pilisszentkereszti ingatlanért, amit aztán újból visszavásároltak. Mindkét csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható.

Az interjút követően Bayer lakásának az ügye az önkormányzat elé került, Naszályi szerint pedig

a szakértők mostanra megállapították, hogy színlelt lakáscsere történt, azaz az újságíró megkárosította az első kerületieket. A szakvélemény kimondta, hogy az ügyet peresítésre javasolja, ezért a kerület polgári pert indít Bayerral szemben. A Népszava szerint még az is előfordulhat, hogy a publicistát kilakoltatják.

Naszályi a tájékoztatón érintette a volt polgármester, Nagy  Gábor Tamás szülei lakásának az ügyét is, amely szerinte teljesen különbözik Bayerétől. Előbbi esetben a hatályos kerületi lakásrendelet értelmében nem lehetett felbontani a korábban megkötött szerződést, a járványügyi rendelkezések miatt pedig még a bérleti díjat se tudta megemelni az önkormányzat.

Január 11-én derült ki, hogy az I. kerület meghosszabbította a volt polgármester, Nagy Gábor Tamás szüleinek bérleti jogát, akik ezáltal még két évig élhetnek nettó 78 ezer forintért egy 105 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban. V. Naszályi Márta korábban élesen bírálta, hogy a polgármester pályáztatás nélkül, egy jogi kiskaput kihasználva költöztette be családját az exkluzív műemléklakásba.

A bérleti szerződés meghosszabbítása kapcsán felmerülő kritikákra a polgármester azzal reagált hétfőn, hogy az előző kerületvezetéstől örökölt, jelenleg is érvényes lakásrendelet értelmében kellett ezt a döntést meghozniuk. Ezt ismételte el csütörtöki sajtótájékoztatóján is, hangsúlyozva, hogy amint a jogi környezet ezt megengedi (tehát már nem lesznek érvényben a járványügyi korlátozások), az I. kerületi önkormányzat elfogadja az új lakásrendeletet, amely megszünteti majd az ilyen jellegű jogi kiskapukat. és „megnyugtatóan rendezi” ezeket a kérdéseket.

Az önkormányzat addig is felülvizsgálja az előző vezetéstől örökölt összes gyanús lakásszerződést és bíróságra viszi azokat, amelyek a jelenleg érvényes lakásrendelet szabályaiba ütköznek. Naszályi azt is többször hangsúlyozta, hogy azért tartott ilyen sokáig Bayerék ügyének a kivizsgálása, mert az önkormányzat nem vette azt előre, mivel „mindenkit egyenlő mércével” mérnek, és nem politikai szempontok szerint hoznak döntéseket.

A teljes tájékoztatót itt lehet megnézni:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton