Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszer is budai lakásra cserélte, majd visszavásárolta ugyanazt a házat Bayer Zsolt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk egy évvel ezelőtt a 24.hu cikke nyomán, Bayer Zsolt kormánypárti publicista mindössze 31 737 forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást a Várnegyedben.

Az ár meglehetősen jutányos, hiszen a környéken található hasonló méretű ingatlanokért piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik, és még a kerületi önkormányzati lakásokért kért összegnél is jóval kevesebbet fizet az újságíró.

Bayer a lakáscserével megszerzett lakással kapcsolatban a 24.hu kérdésére még tavaly azt írta, hogy az önkormányzati lakásért egy budai agglomerációban található, hetven négyzetméter alapterületű kertes házat adott (ennek helyét és értékét nem közölte), valamint számlákkal igazolható módon tízmillió forintot költött a lakás felújítására, és „ezzel szintúgy az önkormányzat vagyonát gyarapítottam, mint bárki más, aki így tesz, bár a felújítás nyilván a mi kényelmünket szolgálta.”

Később a lap azonban kiderítette (majd a publicista is beismerte), a csereingatlan Bayer pilisszentkereszti háza volt, amit a csere után két hónappal vissza is vásárolt az egyik fia.

Most pedig az is kiderült, hogy ezt a trükköt kétszer is megjátszották: csere útján szereztek még egy Úri utcai lakást, méghozzá ugyanazért a pilisszentkereszti ingatlanért, amit aztán újból visszavásároltak.

Az ingatlannak mindössze 13 napig volt tulajdonosa egy Úri utcai önkormányzati ingatlan címére bejegyzett magánszemély. Ennek a lakásnak az adatait és a hozzá kapcsolódó szerződéseket kérte ki a 24.hu nemrég az I. kerületi önkormányzattól. Ezek igazolták, hogy Bayer édesanyja szerezte meg a bérleti jogot, aztán szintén az ő nevére került vissza a pilisszentkereszti ház.

Mint arra a 24.hu rávilágít, mindkét csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, pénzért nem megvásárolható.

A lap ezúttal is megkereste Bayer Zsoltot, arról érdeklődve, ki lakik most az édesanyja által megszerzett bérlakásban, illetve nem gondolja-e úgy, hogy kijátszották a lakáscsere intézményét hogy azzal, hogy a pilisszentkereszti ingatlan alig kevesebb mint két héttel a csereügylet után ismét családja tulajdonában volt.

Utóbbi kérdésre nem válaszolt, csak arról írt, hogy a 2017-ben megszerzett bérlakásra hirdetés útján találtak rá a Budavári Önkormányzat hivatalos lapjában. A szóban forgó lakást sokadikként tekintették meg és megfelelőnek találták. Ezt követően az ingatlanközvetítő és az ügyvédek útmutatásai szerint jártak el ők is és a korábbi bérlők is. „Ezen útmutatások alapján történt minden, és nem gondolom, hogy nekem, magyar-történelem szakos tanárként, vagy a korábbi bérlőnek – nyugdíjasként, ha jól emlékszem –, bármi okunk lett volna az ügyvédek útmutatásait figyelmen kívül hagyni” – írta.

Bayer Zsolt azt is hozzátette: „édesanyám, aki rokkantnyugdíjas, végül nem költözött be nevezett lakásba, hanem – teljesen törvényesen – bejelentette oda unokáját, vagyis az én fiamat. Jelenleg a fiam lakik ott a párjával.” Emellett azt is közölte, blogján cikksorozatot indított, melyben az általa balliberálisnak tartott emberek önkormányzati lakásügyeit mutatja be.

A 24.hu felkereste az üggyel kapcsolatban Gelencsér Ferencet, a Momentum I. kerületi alpolgármesterét is, aki azt mondta:

véleménye szerint nem az a baj, ha valaki ingatlancsere útján a várba költözik, hanem az, ha valaki ezzel a rendszerrel visszaél, ahogyan tette azt Bayer Zsolt is, méghozzá kétszer.

Mint azt az alpolgármester elmondta, egy magántulajdonban álló ingatlant el lehet cserélni örökbérleti jogra, kedvező bérleti díj mellett. Ez egy kényszerűség, mivel a rendszerváltást követően, az akkori kormány, féltve a műemléki vagyon elherdálását, egy olyan rendkívül szigorú lakástörvényt alkotott, aminek következményeként a vári lakók ingatlanjait kvázi kivonta az ingatlanpiacról, azok likviditását csökkentette, hiszen nem lehet pénzért adni-venni őket.

Ezek az ingatlanok nem magántulajdonúak ugyan, de a bérlők életre szóló bérleti joghoz jutnak, ami örökölhető, illetve magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. Az pedig számos példából látható, hogy ez a rendszer könnyen kijátszható.

Legutóbb a költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt 4 év börtönre ítélt volt fideszes képviselő, Mengyi Roland feleségéről derült ki, hogy Bayerhoz nagyon hasonló módon szerzett olcsó önkormányzati bérlakást a Budai Várban. De a sor még hosszan folytatható: lakáscserével szerzett pár tízezer forintos bérleményt Palkovics László miniszter, Rákay Philip kormánypárti megmondóember, illetve Lázár János vadásztársa Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke is. És jóval a piaci árak alatt bérelhetett lakást maga az egykori polgármester, Nagy Gábor Tamás is.