Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rákay Philip is a Várban bérelhet lakást, 39.000 forintért havonta

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb, a Fidesznek fontos ember költözhet meglehetősen alacsony bérleti díj mellett a budai Várba, ezúttal Rákay Philip a szerencsés nyertes, aki másokhoz hasonlóan lakáscsere formájában szerezte a Várban lakás jogát,

vagyis másokhoz hasonlóan egy lakást adott azért, hogy bérelhessen egy másikat

írja a 24.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Bayer Zsolt, a kormány egyik, ha nem a legkedvesebb publicistája is lakáscsere útján jutott egy várbeli lakás bérleti jogához az idén, ő valamivel több, mint 31 ezer forintot kell hogy fizessen a 49 négyzetméteres ingatlan használatáért havonta.

Rákay ennél valamivel többet, 39 ezer forintot fizet, pár éve felújított házban található lakása azonban szintén nagyobb, hatvan négyzetméteres. Az ingatlan.com-on végzett ad hoc keresés alapján a piaci ár ennek nyolc-tízszerese lenne.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter szintén a Várban lakik – már 2013. óta – ő egy 63 négyzetméteres lakásért fizet havonta mindössze alig több, mint 32 ezer forintot, így hármuk közül az ő lakhatása tűnik a legjobb üzletnek – hisz alig fizet többet mint Bayer, lakása ugyanakkor nagyobb, mint Rákayé.

Vannak olyanok is, akik nagyobb lábon élnek. A Várba költözött – vagy legalábbis lakást szerzett – az elmúlt időszakban Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály, egyesek szerint főherceg, a magyar és a környező népek elnyomó uralkodóinak a leszármazottja, ő 117 négyzetméteres lakást bérel havi 71 ezer forintért.

A Várba költözött továbbá a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke is, ő 165 négyzetméteres lakást bérel 65 ezer forintért a Várban, ahogy arról a 24 szintén beszámol, ahogy a lap nemrég azt is kiderítette, Tiborcz István, a miniszterelnök veje lehetőséget kapott, hogy egy egész házat vásároljon a Fortuna utcában, holott az önkormányzatnak elővásárlási joga van, és az eljárás igen szokatlan.

A legújabb beköltöző, Rákay egyébként Fidesz-közeli tévésként lett híres, 2002-től a HírTV-nél dolgozott, majd 2011 után az MTV-nél, melynek vezérigazgató-helyettese lett később, asztrológus feleségéről pedig 2013 óta tudni, hogy a Fidesznek ad tanácsokat.

Rákay volt 2002-ben, aki a Kossuth téri Fidesz-gyűlés résztvevőinek a számát kétmillió (2.000.000) főre, vagyis Magyarország lakosságának valamivel több, mint ötödére becsülte.

A lap azt is kiderítette, Rákay cége, a tanácsadással foglalkozó Norton Consulting Zrt. székhelyét is bejegyeztette a vári ingatlan címére, ami azért különösen érdekes, mert az említette Safari Clubos Halmágyi-Takács István annak idején nem kapott erre engedélyt, arra a szabályozásra hivatkozva, hogy „a cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult.”

Ehhez képest, mikor a lap rákérdezett az önkormányzatnál, miért lehet a bérelt lakásban Rákay cégének székhelye, azon szabályozást hivatkozták az önkormányzat részéről, miszerint „a bérlő kérelmére tulajdonosi hozzájárulás adható az önkormányzati tulajdonú bérlakás, gazdasági tevékenység székhelyként történő bejelentéséhez, kizárólag abban az esetben, ha azt a tevékenységet a lakásban a bérlő, vagy a bérlő által jogszerűen befogadott személy végzi vagy gyakorolja.”

A 24 megkérdezte Rákayt is, mit gondol az esetről, válaszában többek között a következőket írta:

„Az egyetlen, amihez az önhöz hasonló, rendkívül igyekvő, megbízói elvárásait bármi áron, önként is túlteljesítő csinovnyikok értenek: a magyar társadalom erre fogékony rétegének hazugságokkal való, gátlástalan hergelése. Kizárólag ebben jeleskednek önök – csakúgy, mint ideológiai előképeik, éppen száz esztendeje.”

Majd magyarázva a nehezen magyarázhatót, kifejtette, miért jogos ily olcsón bérelnie az illető lakást:

„a mi családunk is egy – a vári lakás bérlője által kiválasztott – értékes, felújított pesti öröklakást adott egy rendkívül lelakott állapotú, a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérleti-, és nem tulajdonjogáért cserébe. Ráadásul a vári ingatlanra közben rengeteget költünk, az igen szigorú műemléki előírások és kötöttségek teljes figyelembevételével felújítva azt – gyarapítva ezzel az önkormányzati vagyont. Majd mindezek mellett, havi bérleti díjat fizetünk az önkormányzatnak egy olyan lakásért, amely sok tízmilliós ráfordítás után sem a mi tulajdonunk.”

Habár a lakás állapotáról valóban nincsenek ismereteink, a felújított műemlékház 2016-os átadásáról az alábbi videót tette közzé az önkormányzat:

via 24.hu
Címlapkép: Mérce fotó