Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Havi 20 ezerért bérelhetett lakást Mengyi Roland felesége a Budai Várban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Budai Várban, a Dísz téren bérelt kevesebb mint havi 20 ezer forint lakást a Voldemortként elhíresült Mengyi Roland felesége – derítette ki a Blikk. A bulvárlap közérdekű adatigényléssel kérte ki a bérlemény dokumentációját az I. kerületi önkormányzattól, ebből derül ki, hogy a 75 négyzetméteres lakás havi díját 19.700 forintban állapították meg. Rezsivel együtt 31,5 ezer forintba került az egész lakás havonta.

A lap szerint a lakáshoz 2010-ben, nem sokkal azután jutott hozzá Mengyi felesége, hogy férjét országgyűlési képviselővé választották a Fidesz színeiben, a lakásbérleti szerződésen pedig Budavár akkori fideszes polgármesterének, Nagy Gábor Tamásnak az aláírása szerepel.

A Blikk rámutat, ez a bérleti díj erősen jutányosnak számít, hiszen akkoriban piaci alapon 8-10-szer többe kerülhetett egy hasonló méretű ingatlan azon a környéken, mostanában pedig 650 ezer forintért hirdettek egy szintén 75 négyzetméteres lakást a Dísz téren.

Mengyiék az önkormányzati bérlakáshoz csere révén jutottak hozzá, egy XI. kerületi, 56 négyzetméteres lakást cseréltek el a korábbi bérlő özvegyével és örökösével. A Blikk földhivatali nyilvántartásokból azt is kiderítette, hogy a XI. kerületi lakás alig egy hónap elteltével újra visszakerült a költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt 4 év börtönre ítélt Mengyi feleségének tulajdonába.

A Várbeli ingatlan nagyjából négy éven át volt a Mengyi családnál, ezután ugyanis a bérleti jogot egy II. kerületi, pasaréti 86 négyzetméteres lakás tulajdonjogárért cserélték el.

A Blikk kereste Mengyi Roland feleségét, ám ő napokig nem reagált az újság megkeresésére.

A Mengyi-ügy

A jogerős ítéletet meghozó bírósági eljárásban bizonyosságot nyert, hogy Mengyi Roland 2015-ben kétszer 5 millió forintért vállalta, hogy megszerez egy 500 millió forintos, szociális szövetkezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatot. A projektre elnyert pénzt persze nem akarták a kitűzött célra költeni, terveik szerint alvállalkozókon keresztül, fiktív számlák kiállításával osztották volna vissza azt. Mengyi a nyertes pályázat 90 százalékát kérte cserébe, amiért a vele összejátszó vállalkozók először háborogtak, végül mégis belementek a 90-10 arányú visszaosztásos alkuba, mivel hosszú távon 5-8 milliárd forintot reméltek, és egyfajta „belépőnek” tekintették az első pályázati pénzt.

A tervük végül nem valósult meg, a vállalkozók ugyanis nem nyerték meg a pályázatot, ráadásul az adónyomozók is lehallgatták őket. Amikor a vállalkozók visszakövetelték az 5 millió forintos kenőpénzt, Mengyi egy közvetítőn keresztül akarta nekik elküldeni, ám annak átadásakor lecsaptak rájuk a nyomozók.

Mengyi a lehallgatott felvételeken hivatkozik magára Voldemort nagyúrként.

A Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások helyzete már jó ideje rendszeres időközönként felbukkan a nyilvánosságban, ugyanis több, a kormánypártokhoz köthető közszereplő jutott itt igen jutányos áron bérlakáshoz. A Mengyi Roland feleségéhez hasonló módon, lakáscserével szerzett pár tízezer forintos bérleményt Palkovics László miniszter, illetve Bayer Zsolt és Rákay Philip kormánypárti megmondóember is. Jóval a piaci árak alatt bérelhetett lakást maga az egykori polgármester, Nagy Gábor Tamás is.

Persze ez nem csak az I. kerületben probléma, pár éve Ferencvárosban derült ki, hogy fideszes politikusok és rokonaik költöztek be a legvonzóbb önkormányzati lakásokba, de nemrég például Budakalászon is féláron vásárolt egy fideszes képviselő fia önkormányzati lakást.

Címlapkép: Kovács Attila / MTI