Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit alsóház szerint Kína népirtást követ el az ujgurok ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A brit alsóház összpárti, vagyis a Toryk, a Munkáspárt, a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt és a Demokrata Unionista Párt által is támogatott határozata alapján az, ami Kínában az ujgurokkal és más vallási és etnikai kisebbségekkel történik, nem más mint emberiségellenes bűnök és népirtás – írja a Poiltico.

A határozat miatt annak ugyan kevés a valószínűsége, hogy a Brit Expedíciós Hadsereg az ujgurok felszabadítására indulna, kiadós diplomáciai csetepatét még okozhat a lépés.

A pártok cselekvésre szólították fel a brit kormányt, hogy

„teljesítse kötelességét a népirtás meggátolására és büntetésére vonatkozó egyezménynek megfelelően, és a nemzetközi jog valamennyi megfelelő eszközét alkalmazva vessen véget neki.”

A határozat támogatói azt is jelezték, hogy Kanada és az Egyesült Államok már népirtásnak nyilvánították az ujgurokkal szembeni bánásmódot.

A brit kormánynak azonban a határozat nem kötelezi semmilyen szinten, mindazonáltal a többpárti kiállás is jelzi, milyen széleskörű az egyetértés a választott képviselők körében. A kormány ugyanakkor azt mondja, hogy nemzetközi bíróság dolga, hogy kimondja valamiről, hogy népirtás, vagyis egyelőre nem kívánja rángatni a Kínai Népköztársaság kormányának a bajszát.

Ezt némiképp árnyalja, hogy Kína nem tagja a Nemzetközi Törvényszéknek, és nem engedélyezi az ENSZ számára, hogy vizsgálódjon az ujgurok helyzetét illetően.

A határozati javaslatot beterjesztő konzervatív képviselő, Nusrat Ghani szerint

„a kormány azt állítja, hogy a népirtás tényét csak kompetens törvényszék állapíthatja meg. Kína minden, törvényszékre vezető utat blokkol. (…) A kormányunk keze bilincsben van, megbénította az ENSZ. Vissza kell szereznünk az irányítást. És Kína nem kontrollálhatja az eljárásainkat, hogy hogyan állapítjuk meg a népirtást.”

Ghani egyébként egy azon hét brit politikus közül, akiket Kína azért szankcionált, mert Egyesült Királyság csatlakozott más országokhoz emberi jogsértésekhez kötődő kínai polgárok szankcionálásában. Szintén részt vett a törvénykiegészítés megalkotásában, ami a népirtást elkövető országokkal való kereskedést korlátozza.

Most azt szeretné elérni, hogy tegyék feketelistára azon cégeket, melyek Hszincsiang tartományban termelnek, hacsak nem tudják megnyugtatóan bizonyítani, hogy nem alkalmaznak rabszolgamunkát. Márpedig a cégek jellemzően nem tudják, ugyanis Kína nem enged be független megfigyelőket a területre, a cégek pedig profitálnak a kényszermunkából.

A tartományban Kína évek óta kényszerít kényszermunkatáborokba muszlim vallású ujgurokat átnevelés, valamint egyéb eleve nem túl jól hangzó jogcímeken. A táborok foglyait különböző üzemekben dolgoztatják, derült már ki laptopról, maszkokról, és számtalan más termékről, hogy koncentrációs táborokban élő rabszolgák munkája árán készültek.

A globális tőkés rendszer egyelőre se lenyelni, se kiköpni nem tudja az ujgurok koncentrációs táborba zárását. Míg több kormány elítélte már a gyakorlatot, és a világ egy része felháborodással – és nagyjából tehetetlenül – figyeli az eseményeket, a nagy cégek és a kínai állam hasznot húz a kényszermunkából.

A nagy cégek ennek megfelelően lobbiztak azért, hogy az Egyesült Államok ne szankcionálja a kényszermunka útján előállított termékeket, Kína pedig rendelkezik akkora gazdasági és politikai lobbierővel, hogy nagyjából sértetlenül megússza, hogy állampolgárai millióit zárja koncentrációs táborokba.

Az ujgurok helyzetéről rendszeresen beszámolunk a Mércén, témába vágó cikkeink itt olvashatók.

via Politico
Címlapkép: Digital StillCamera