Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Lenovo laptopjait is ujgur kényszermunkások készíthették

Ez a cikk több mint 3 éves.

Többször írtunk már a Mércén arról, hogy a kínai kormányzat egy hatalmas internálótáborrá alakította az Ujgur Autonóm Régió névre is hallgató Hszincsiang tartományt, a bezárt ujgur csoportokat pedig munkára kényszerítik, sokszor olyan nagyvállalatokat kiszolgálva, mint az Apple, a BMW, a Huawei, a Nike, Samsung, Sony vagy a Volkswagen.

Az ujgurok akkor kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor 2018 folyamán kiderült, hogy Kína – az „iszlám szélsőségesek elleni harcra” hivatkozva – a muszlim lakosságot az interneten szociális kreditrendszerben minősítette „megbízhatónak”, vagy „megbízhatatlannak” online és offline tevékenységük alapján.

A „megbízhatatlanokat” a Hszincsiang tartományon belül kialakított, óriási „átnevelő táborokba” hurcolták el. A BBC forgatócsoportja egyszer bejutott egy ilyen intézménybe, ahol több arra utaló jelet találtak, hogy ezek a táborok gyakorlatilag börtönként működnek, és a foglyokat rendszeresen kínozzák is. A táborokról emellett ismert az is, hogy megtiltották a muszlim vallás gyakorlását, több fogvatartottak pedig sterilizáltak.

Az Intercept oknyomozó portál birtokába jutott dokumentumok szerint a Lenovo sem feltétlenül ártatlan az ujgurok kizsákmányolásában: a járvány kezdete óta körülbelül 258 ezer laptopot szállítottak az Egyesült Államokba, amik a Lenovo megbízásából a kínai Hefei Bitland gyárában készültek.

A Hefei Bitlandról éppen márciusban derítette ki az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) kutatóközpont, hogy ujgurokat dolgoztat rendkívül alacsony bérért, egy időben azzal, amikor a cikk elején említett márkákat is leleplezték a kényszermunkával kapcsolatban – erről itt írtunk bővebben.

Az Intercept által gyűjtött bizonyítékok azonban most azt is megmutatják, hogy a Lenovo is azokhoz a vállalatokhoz köthető, akik kihasználják az ujgurok kiszolgáltatott helyzetét.

A techcég egyelőre nem válaszolt az oknyomozó portál megkeresésére.

A Hefei Bitlan egyébként a megrendelési folyamat közben tiltólistára került az USA-ban, amiért emberi jogokat fenyegetnek a munkakörülményei, így a szállítmánynak azt a részét, ami már a tiltás után ért a Los Angeles-i kikötőbe, a Lenovo eltávolíttatta a rakományból az Intercept forrásai szerint.

Ezzel viszont az a probléma, hogy az eltüntetett laptopokat az USA diákok számára vásárolta a szeptemberben újrainduló digitális oktatáshoz, így most rengeteg gyerek vár arra a tanévkezdés küszöbén, hogy hozzáférhessen a tanulásához nélkülözhetetlen eszközökhöz.

„Ez a leleplezés emlékeztető arra, hogy az ellátási lánc nagy része kötődik kényszermunkához, és hogy milyen sok termék készül fogságban, ami a világjárvány alatt segít nekünk” – jegyezték meg az Intercept újságírói.

Júliusban egyébként az is kiderült, hogy Kína ujgurokkal varrat egészségügyi szájmaszkokat, az erről szóló cikkünk itt olvasható el.

(The Intercept)

Címlapkép: Pickpik