Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiégnek és elmagányosodnak az otthonról dolgozó magyar emberek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minden második munkavállaló azt érzi, hogy kiégett és elfogytak a mentális tartalékai, a megkérdezettek hetven százaléka úgy érzi, hogy rossz, vagy nagyon rossz volt számára az elmúlt egy év, derül ki a Szeged.hu riportjából. A legalapvetőbb probléma, hogy összefolyik a munkánk az életünk többi területével.

A HR Portál felmérést idézi a helyi lap: a válaszadó dolgozók mindössze 29 százaléka érezte azt, hogy nem okozott nehézséget számára a 2020. márciusa óta tartó időszak, 37 százalék „hullámvasútként” élte meg a jobb és rosszabb napokat, 32 százalék pedig nagyon nehéznek tartotta az elmúlt egy évet. A megkérdezettek fele pedig arról is beszámolt, hogy kiégett.

A Szeged.hu által megkérdezett pszicholgóus, Szabó Hangya Lilla is alapvető problémaként a magánélet és a munka összefolyását jelölte meg: szerinte baj, hogy összemosódnak az emberek mindennapi életének színterei, ahol egyébként normális időszakokban különböző szerepeket vesznek fel.

Tehát ugyanabban a helyiségben dolgoznak, ahol például gyereket nevelnek, pedig nagyon fontos lenne különválasztani az ilyen tevékenységek tereit, azonban sokak számára ez jelenleg kivitelezhetetlen.

A pszichológus szerint az is problémás, hogy az emberek kisebb helyen élik az életüket és alig van energiájuk. Normális esetben egy nap alatt sokfelé megfordulunk, ezekből az impulzusokból, találkozásokból és történésekből töltődik fel az egyén, ezért érzi magát kevésbé kimerültnek. Most viszont minden egyes nap ugyanúgy telik, ez sokak számára alapvetően is stresszhelyzetet jelent, illetve sokan még miding nem tudják feldolgozni a bezártságból fakadó helyzeteket.

Az ún. karanténfáradtság egyik tünete, hogy a home office (azaz az otthoni munkavégzés) rendszerében sokkal fáradtabbak az emberek, csökken az energia és fokozódik az ingerlékenység, ebben a helyzetben az emberek problémamegoldó képessége is visszafejlődik.

„Ez oda vezet, hogy sok esetben az embereken elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Ez a krónikus stressz akár szorongáshoz, sokkal hamarabbi kiégéshez vezethet, mint egy hétköznapi helyzetben. Érzelmileg kimerültek, legyengültek az emberek attól, hogy minden egyes nap ugyan úgy telik számukra”

-magyarázza a szakember.

Az izoláció, az elmagányosodás egy újabb probléma, ez különösen azoknak nehéz, akik a munkahelyükön cspataban dolgoznak. Éppen ezért várja már sok dolgozó, hogy visszatérhessen a normál kerékvágásba: a pszicholgóus szerint viszont sokaknak nehéz lesz újra felvenni a tempót és visszaszokni a környezethez – legalább annyira megterhelő lehet, mint egy új munkahelyre beilleszkedni.

A Mércén nemrég számoltunk be a Microsoft felméréséről: a 2021 januárjában felvett adatok szerint a munkavállalók alapvetően szeretik a rugalmas munkavégzést és igénylik, hogy ennek lehetősége fennmaradjon a járvány lecsengése után is, ám jelentős túlterheltségről, illetve a munka-magánélet egyensúlyának felbomlásáról is beszámoltak. Az elszigetelség mellett ez a felmérés egy másik problémát is említ: a dolgozók 46 százaléka számolt be arról, hogy a munkáltatójuk nem nyújt segítséget a távmunka költségeinek enyhítésében. A hazai érdekvédelmi szervezetek szerint többek között ezért van szükség arra, hogy a távmunkát minél részletesebben szabályozzák.

Címlapkép: MTI/Kiss Gábor