Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeretik a távmunkát a dolgozók, de kimerültebbek tőle

Ez a cikk több mint 3 éves.

31 országban, mintegy 30 ezer dolgozó bevonásával készített kutatást a Microsoft megbízásából Edelman Data x Intelligence kutatócég annak érdekében, hogy feltérképezze a tavalyi járványévben beállt változások hatását a munka világára.

A 2021 januárjában felvett adatok szerint a munkavállalók alapvetően szeretnék, ha a rugalmas munkavégzés, otthoni munkavégzés lehetőségei fennmaradnának a járvány végeztével is, ugyanakkor a munka-magánélet egyensúlyának felbomlásáról és jelentős túlterheltségről is beszámolnak.

A megkérdezett dolgozók 73 százaléka mondta azt, hogy a járvány elmúltával is szeretné megőrizni a rugalmas munkavégzési opciókat, és a vállalati vezetők 66 százaléka is a munkaterek ilyen irányú átalakítását tervezi.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy az emberek örülnének a fennálló izolációnak és távolságtartásnak: a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretne több személyes munkavégzést és munkahelyi együttműködést a járvány lezárultával.

Az elszigeteltség mellett van egy másik dimenzió is, amely ellenérzéseket szül az otthoni munkavégzéssel szemben. A dolgozók 42 százaléka ugyanis arról számolt be, hogy nem rendelkeznek azokkal a felszereléssekkel, amelyek alapvetőek lennének az otthoni munkavégzés szempontjából, minden tizedik válaszadó még a megfelelő minőségű internetkapcsolatnak is híján van.

Sajnos a dolgozók 46 százaléka arról is beszámolt, hogy a munkáltatójuk nem nyújt segítséget a távmunka költségeinek viselésében.

Mélyült a szakadék a vezető beosztásúak és az egyszerű alkalmazottak között is: előbbiek jelentősen jobb munkatapasztalatokról számoltak be. Ami azzal is összefüggésben lehet, hogy körükben felülreprezentáltak az idősebbek és a férfiak. Ugyanis a kutatásból az is kiderül, hogy a nők, egyedülállók és a fiatalok számára nagyobb terhet jelent az otthoni munkavégzés.

A felmérés arra is rávilágít, hogy munkateljesítményüket az emberek ugyanolyannak vagy jobbnak ítélik, mint a járvány előtt, de emögött durva kiégés is áll. A munkavállalók 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy túldolgozza magát és 39 százalék egyenesen kimerültségre panaszkodik.

A munkavállalók ötöde ráadásul úgy látja, munkáltatójuk nem törődik a munka és magánélet egyensúlyával.

Az otthoni munkavégzés és távmunka lehetősége ugyanakkor bővítette az elérhető munkahelyek kínálatát, így a dolgozók egy jelentős része gondolkodik azon, hogy felmond jelenlegi munkahelyén és új után néz. A megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozott így.

(via Microsoft / Pénzcentrum)