Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE-törvény megsemmisítését indítványozza az Alkotmánybíróságnál a Fővárosi Törvényszék

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét – számolt be Facebook-oldalán a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata péntek délután.

Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell. 2020 októberében  ugyan több mint 150 SZFE-polgár már az Alkotmánybírósághoz fordult a modellváltó törvény megsemmisítését kérve, esetükben azonban nem köti határidő az Alkotmánybíróságot – ellentétben a mostani bírói kezdeményezéssel.

Az Országgyűlés fideszes kétharmada 2020. július 3-án fogadta el azt a törvényt, amely alapítványi fenntartásba helyezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Ősszel a hallgatók először ombudsmanhoz fordultak amiatt, hogy a kuratórium egyoldalúan módosította az intézmény alapító okiratát, illetve szervezeti és működési rendjét, amely módosítások megfosztották szenátusukat lényegi jogköreitől. Az egyetem szeptembertől fenntartó alapítvány kuratóriuma ugyanis olyan lehetőséget teremtett az oktatók és hallgatók megkérdezése nélkül saját magának, amely biztosítja, hogy közvetlenül és minden szinten bele tud szólni az egyetem mindennapos munkájába, életébe.

Ezt követően a bíróságot kérték arra, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése -amely lehetővé teszi, hogy a fenntartó fogadja el az szmsz-t – megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium.

A Fővárosi Törvényszék – megvizsgálva az ügyet – arra jutott, hogy ugyancsak alkotmányellenesnek tartja ezen törvényi rendelkezéseket, ezért – felfüggesztve saját eljárását – az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt és az Nftv. 94.§ (6) bekezdését semmisítse meg.

Érdekesség, hogy ugyanaz a Fővárosi Törvényszék, amely most az AB elé viszi az SZFE-törvény ügyét, októberben  jogellenesnek ítélte az SZFE dolgozóinak sztrájkját (a Fővárosi Ítélőtábla ezt később felülbírálta). Ugyanakkor szintén a Fővárosi Törvényszék mondta ki decemberben, hogy nem lehet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni azz őszi tanulmányi félévet.

Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik – az Nftv. 94. § (6) bekezdésének eltörlésével pedig egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.

„Bízunk benne, hogy a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet”

– írja közleményében az SZFE HÖK.

Ismeretes, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel került új, alapítványi fenntartásba, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti, a kancellár pedig Szarka Gábor lett. A kormánypárti kiszervezés ellen a tanári kar sorozatos lemondással, a diákok pedig két hónapig tartó egyetemfoglalással válaszoltak, amelyet aztán a járványhelyzet romlása miatt függesztettek fel. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezték, hogy az alapítványi tulajdonba kihelyezett egyetem új kuratóriumi tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről.

Címlapkép: Mérce fotó