Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Törvényszék jogellenesnek ítélte az SZFE dolgozóinak sztrájkját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törvényellenes a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint, írja az ATV az SZFE vezetősége és a Színház és Filmművészetért Alapítvány közleménye alapján.

Az intézmény oktatói október elsején léptek sztrájkba, a Sztrájkbizottság nyolcpontos követelést fogalmazott meg a munkáltató felé, amelynek két pontját a vezetés teljesítette: a 10 százalékos munkavállalói béremelésen túl további 30 százalékos emelést biztosítanak az egyetem dolgozói számára jövő év január elsejétől, illetve engedélyezték, hogy a dolgozók a korábbi munkarend szerint végezhessék munkájukat.

A sztrájkkövetelésben megfogalmazott további hat pontot és az ezek alapján indított munkabeszüntetést viszont egytől-egyig jogellenesnek ítélte a Fővárosi Törvényszék.

Hozzátették: az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, mielőtt lejárt volna a sztrájk megkezdését megelőző, kötelező egyeztetés. A közleményben azt is írják, hogy a Sztrájkbizottság tagjai – Csató Kata, Veszprémi Judit, Németh Gábor, Forgács Péter és dr. Karsai György – „belehajszolták” a jogellenes munkabeszüntetésbe a munkavállalókat.

„Arra kérjük az sztrájkban résztvevőket, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat!”

-áll a Törvényszék közleményében.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemfoglalóinak, oktatóinak küzdelmét szeptember eleje óta követjük a Mércén, cikkeink a témában itt olvashatóak.

Frissítés, 14:20: az SZFE hallgatói közleményben reagáltak a hírre:

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány ma reggeli sajtóközleményében említett határozatról ismét a sajtóból értesültünk elsőként; amennyiben a közlemény valóságon alapul, úgy a határozat még nem lehet jogerős, a sztrájkbizottságnak, tudomásunk szerint, öt napja van fellebbezni az ellen.

Továbbra is kitartunk az SZFE sztrájkoló dolgozóinak követelései mellett, hiszünk azok jogszerűségében, ahogy tudomásunk szerint az a három szakszervezeti szövetség is, amely a mai napon kiáll mellettünk a szellemi szabadság jegyében, ’56-os vonulásos megemlékezésünk keretein belül.

Az egyének újbóli felelősségrevonását ismét teljes mértékben elutasítjuk. Bízunk az intézmény sztrájkoló dolgozóinak józan ítélőképességében – úgy véljük, Egyetemünk oktatói és munkatársai képesek önálló döntéseket hozni a saját munkabeszüntetésük kapcsán. Ezen kívül szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot.

A munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk, nem csak ironikusnak, de méltatlannak is tartjuk.