Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint jogszerűek az SZFE oktatóinak sztrájkkövetelései

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata Facebook oldalán tette közzé az intézmény sztrájkoló oktatóinak közleményét, miszerint a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseik jogszerűek.

Ahogy azt is kimondta, hogy figyelmeztető sztrájkjuk is jogszerű volt, amit az egyetem alapítványa korábban vitatott.

 

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló oktatóinak közleménye –

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2020. november 11., szerda

Mint írják,

„Sztrájkköveteléseink a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájkunk jogszerű volt.

Az október 1-én megkezdett sztrájkunk elbírálására formai okok miatt egyelőre nem került sor. Ebben a kérdésben az Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította, azonban az Ítélőtábla megállapításait figyelembe kell vennie.”

Az tehát, hogy hogyan ítélik majd meg az október elseje óta zajló sztrájkot – amely közben egyébként folytatódott a tanítás az intézményben – a jövő zenéje, ugyanakkor a bíróság döntése komoly győzelem az SZFE polgárai számára az alapítvánnyal és kuratóriumával szemben.

Az egyetemi polgárok szerint illegitim, a javaslataikat figyelmen kívül hagyva kinevezett alapítványi kuratórium kezdettől fogva vitatja a sztrájk jogosságát, és a mostani ítélet már csak azért is fontos, mert korábban a Fővárosi Törvényszék is jogellenesnek találta a dolgozók sztrájkját. Most azonban új eljárást kell végrehajtania, az Ítélőtábla döntéseinek figyelembe vételével, vagyis azzal, hogy jogszerűek a sztrájkkövetelések – amit a Törvényszék vitatott a legutóbbi eljárásban.

A kuratórium tehát ebben a kérdésben már nem érvelhet az egyetem polgáraival szemben a korábbi, számukra kedvező ítéletre támaszkodva. A sztrájk érdekessége, hogy közben folyt, és folyik az egyetemi munka, és mint a tanárok a közleményben írták, ez az épületek kiürítése után is így marad:

„A múlt péntek esti kancellári levélben foglalt tanítástilalom ellenére folytatjuk a tanítást, a továbbiakban ezt tekintjük az ellenállás új formájának. Hiszünk abban, hogy a félév határozat nélküli érvénytelenítése nem jogszerű és ellentétes még a kuratórium alapító okiratban foglalt kötelezettségeivel is.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről nyáron döntötte el a kormány, hogy alapítványi fenntartásba adja. Az egyetemi polgárság ezt nem támogatja, pláne úgy, hogy a fenntartó kuratórium összeállításába nem volt beleszólásuk, a kormánynak annál inkább. Az egyetem körüli eseményekről, valamint az ügy körül kibontakozott széles körű társadalmi tiltakozásról rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink ezen a linken olvashatók.