Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Digitális oktatásra váltanak, de tartják magukat követeléseikhez az egyetemfoglalók

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló diákok, az eseményt -már hagyományosan – a Titkos egyetem eléneklésével kezdték.

Az egyetemi polgárok elmondták: az egyetem működésének felfüggesztését a vezetőség a felsőoktatási törvényt megsértve hozta meg, ezért a Hallgatói Önkormányzat november kilencedikén bírósághoz fordult. Amíg hivatalos döntés nem születik az ügyben, a fenntartó nem tudja végrehajtani az egyetem bezárását, ezért a jogi útra terelésnek visszatartó ereje is van. Emellett az Oktatási Hivatalhoz is fordultak annak érdekében, hogy elismerhessék tanulmányaikat, hiszen eddig minden óra megtartásra került és ezután is így lesz.

Mivel a diákok a járványügyi intézkedéseket eddig is betartották, ezért az új korlátozások értelmében holnaptól, azaz november 11-től az SZFE is digitális oktatásra áll át. Ezért az egyetemi létesítményeket és a kollégiumot is el kell hagyniuk.

Mivel viszont a minisztériummal továbbra sem tudtak érdemben tárgyalni, ezért hiába hagyják el fizikai értelemben az épületet, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik.

„Az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik”

-mondták.

A diákok szerint az egyetemfoglalás első hetven napján azt mutatták meg, szerintük hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra, ehhez pedig rengeteg segítséget kaptak: megköszönték a Vas és a Stáhly utca lakóinak a türelmet, a rendőröknek, hogy biztosították demonstrációikat, a magyar társadalomnak pedig hogy szóval és tettel is melléjük álltak.

Fotó: Mérce

Az adományok és felajánlások nélkül ugyanis nem lennének „betonbiztosak” abban, hogy a blokádot fenn tudják tartani akkor is, ha a pandémia miatt konkrét épületfoglalásra nincsen lehetőség.

Mielőtt elkezdték volna elpakolni az egyetem épületére kifüggesztett zászlókat és molinókat, az egyik egyetemfoglaló arra emlékeztetett: ezekben az időkben fontos, hogy a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat is támogassuk, emlékezzünk meg róluk mindennap úgyanúgy, mint tavasszal.

Az eseményt a Mérce élőben is közvetítette, a videó itt visszanézhető:

Címlapkép: Mérce fotó