Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az SZFE vezetése szerint a bíróság döntése nem azt jelenti, hogy jogszerűtlen a félév felfüggesztése

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése hivatalos közleményben jelentette be, hogy az egyetemen az oktatás csak február 1-től, „a szükséges feltételek fennállása esetén” folytatható. A vezetés egyúttal azt is állítja, hogy a Fővárosi Törvényszék tegnap nyilvánosságra hozott ítélete nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem diákjai kedden a Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán jelentették be, hogy a bíróság ítélete szerint nem lehet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni a tanulmányi félévet.

A bejegyzés szerint „december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók; az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.”

Az egyetem kuratóriuma november 6-án rendelte el először a tanulmányi félév felfüggesztését, ezt a Hallgatói Önkormányzat bíróságon megtámadta. Egy november 25-i kormányrendelet azonban kimondta, hogy az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, az erről szóló döntés elleni bírósághoz fordulásnak pedig, a felsőoktatási törvényben foglaltaktól eltérően, nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható. Erre hivatkozva a kuratórium másodszor is elrendelte a félév felfüggesztését november 27-én.

Ezt az SZFE egyetemfoglaló polgárai nem vették tudomásul, december 14-i közleményükben kijelentették, a félévet nem pótolják majd, mivel a tanórákat és oktatási tevékenységet, amelyet a félév során Vidnyánszky Attiláék ellen lázadva is elvégeztek, egyszerűen nem lehet semmissé nyilvánítani.

Az egyetem vezetésének mai közleménye azonban azt állítja,

„a fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról”, és „az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy a tavaszi félév folyamán a 2020/2021-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetők legyenek.”

A közlemény szerint „az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek”, mivel „a szeptembertől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne.”

Arra vonatkozóan, hogy a vezetés szerint pontosan miért nem arról szól a bíróság végzése, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen, az MTI összefoglalója nem ír további részleteket.

Kedden az SZFE 22 oktatója jelezte, hogy nem indítanak jövőre osztályt, mivel nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát.

„A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól”

– olvasható a tanárok közleményében.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce