Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát, nem indítanak osztályt az SZFE oktatói jövőre

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2021/22-es tanérve felvételiző diákoknak szóló közleményt adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai, akik az eredeti tervek szerint jövőre osztályt indítottak volna az intézményben. Mint írják, erre nem kerül sor, mert a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek küldött levelükre.

A most visszalépő tanárokat a Színházművészeti Intézete, a Film- és Médiaintézete, illetve az Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben kérte fel az induló képzések egy részének szakmai vezetésére, az érintett tanárok viszont erre válaszul közölték: az osztályindítások általuk kizárólag abban az esetben elképzelhetőek, ha december 20-ig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – vagyis nem az általuk illegitimnek tartott Vidnyánszky Attila vezette kuratórium – tárgyalásokat kezdeményez az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a hallgatói önkormányzattal és a fenntartóval,

valamint az oktatói közösség megnyugtató garanciákat kap a szenátus jogkörének visszaállítására és a rektori pályázat kiírására. Az ügyben azonban nem történt előrelépés a megadott határidőig.

„A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól”

– olvasható a tanárok mai közleményében.

Ahogy arról beszámoltunk, az SZFE rektorhelyettesei és teljes szenátusa augusztus végén mondtak le, miután Vidnyánszky Attila egyeztetés nélkül aláírta az új egyetemi dokumentumokat. Ezek értelmében a szenátus szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  •  nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • és nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Az SZFE tanárai több mint 60 napja kezdtek sztrájkba az egyetemi autonómia visszaállításáért, ez az idő azonban érdemi tárgyalások nélkül, jogi csatározással telt, holott a Fővárosi Ítélőtábla háromszor is megállapította, hogy minden sztrájkkövetelésük, így maga a sztrájk is jogszerű. A feszültség tovább fokozódott, amikor november végén a kuratórium közölte, érvényteleníti az egyetemfoglalás alatt zajló félévet.

A tanárok Palkovicsnak címzett novemberi levelükben azt is hozzátették: bíznak abban, hogy az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma megkezdi a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómiát érintő jogszerű sztrájktárgyalásokat, és mindenekelőtt visszaállítja az őszi félév adminisztrációs kereteit. Ez azonban nem történt meg.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem visszalépő osztályvezetői:

Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia

Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő

Mozgókép – film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron

Mozgókép – gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás

Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás

Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás

Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté

Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila

Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán

Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit

Frissítés 15:55

Az SZFE közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a 2021/2022-es tanévre még nem kérte fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése az osztályvezető tanárokat, így mindazon „önjelöltek”, akik azt nyilatkozzák, hogy „visszaadják”, „nem vállalják” az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre.

A közlemény szerint „a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanárait az SZFE vezetése kéri fel, ez eddig is így volt, ezután is így lesz”.

„Sajnáljuk, hogy a szakma egy része – köztük az intézmény egyes jelenlegi és volt oktatói – mindent elkövetnek az egyetem lejáratására, jó hírnevének csorbítására”

– olvasható a közleményben.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce