Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

LMP: Legyen diplomás bérminimum!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője vasárnap online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az egészségügyben, a szociális és egyéb szektorokban dolgozó közalkalmazottak nagyon fontos munkát végeznek a koronavírus-járvány alatt, miközben „nagyon rosszul keresnek”.

A párt országos elnökségének titkára közölte továbbá, hogy a kormány mindössze 4 százalékkal növeli a minimálbért 3-3,5 százalékos infláció mellett, tehát „valódi minimálbér-növekedés nem volt”, miközben a közszféra dolgozói jelentős részének a minimálbér határozza meg a keresetét.

A politikus azt is megemlítette, hogy a közszférában dolgozók jelentős része a garantált bérminimumot, tehát kevesebb, mint 180 ezer forintot visz haza hó végén.

Ungár szerint cinikus a kormány részéről, hogy az az önkormányzatoktól vesz el pénzt, a minimálbér-növekedés fedezetét pedig nem adja meg.

„A kormány számára a közszférában dolgozók nem fontosak, koloncot jelentenek”

– fogalmazott.

A párt diplomás bérminimumra vonatkozó javaslata alapján a felsőfokú végzettséggel a közszférában dolgozók a garantált bérminimumnál többet kapnának. Ungár szerint amíg nem becsüljük meg azokat az embereket, akik az állami szolgáltatásokban dolgoznak, addig azok munkája nem lesz jó színvonalú.

Az LMP-s képviselő többször is felszólalt már a közfoglalkoztatottak érdekei mellett. Tavaly év végén például rámutatott, hogy a folyamatosan szűkíti le és szünteti meg a közalkalmazotti státuszt a magyar kormány, abból a célból, hogy radikálisan lecsökkentse az állami alkalmazottak arányát.

Ungár akkor felidézte, Lázár János már 2016-ban arról beszélt, hogy túl sok magyar munkavállaló dolgozik állami állásban, az akkori egymilliós számot pedig a német-magyar iparkamarában tartott beszédében 300.000-re kívánta lecsökkenteni.

Szavait pedig az ellenzéki képviselő szerint tettek is követték: először a szakképzési oktatásban dolgozók veszítették el közalkalmazotti státuszukat, majd a kulturális dolgozók, most pedig „kerülőutakon” az akadémiai és egészségügyi állami dolgozókkal is ez a terv.

Ungárhoz hasonlóan a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezete már 2019 óta figyelmeztetett arra, a közalkalmazotti státusz elleni kétharmados támadás végső célja a teljes közalkalmazotti státusz „kivezetése” a rendszerből. Ennek keretében kulcsszerepet játszik az átalakításban Palkovics László Innovációs- és Technológiai Minisztériuma is, amely számos ezt a státuszt elveszítő állami alkalmazotti csoport fölötti rendelkezést is átvett 2020 folyamán, ez ellen pedig olyan csoportok, mint a felszámolt MTA kutatóhálózatból kialakított Eötvös József Kutatóhálózat munkatársai már többször felemelték a szavukat.

Az átszervezések ellen a közalkalmazottak és a szakképzésben dolgozó tanárok már 2019 novemberében demonstrációt szerveztek, azonban akcióik ellenére a kormány 2020-ban, részben a járványvédekezés örve alatt folyamatosan, és kíméletlenül vitték véghez a közalkalmazotti jogállás alá tartozók átszervezését.

(MTI)