Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkezdődött Navalnij tárgyalása, a rendőrség lezárta a bíróság környékét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon tárgyalják Alekszej Navalnij ügyét Moszkvában. Ahogy arról már beszámoltunk, az ellenzéki aktivista három és fél éves börtönbüntetésre számíthat, amiért megsértette felfüggesztett börtönbüntetésének próbaidejére szóló szabályzatot és nem jelentkezett kapcsolattartóinál 2020 végén. Navalnij szerint az orosz hatóságoknak pontos információi lehettek tartózkodási helyéről, hiszen  egy berlini kórházban kezelték augusztusban történt megmérgezésével. Az ítéletet hétfőn hagyta helyben az orosz ügyészség, a mai napon pedig a bíróságon tárgyalják az ügyet. A moszkvai bíróság épületét a rendőrség már kora reggel elzárta a Navalnij mellett kiálló tüntetők elől, és a környéken is csak útlevél felmutatásával lehet közlekedni, írja a Moscow Times riportere Twitterén.


Az Alekszej Navalnij mellett kiálló és az orosz rezsim igazságtalanságait elítélő tüntetők a napokban rekordszámú demonstrációkat tartottak. Az aktivistát január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe a hatóságok, aminek hatására január 23-ára több mint 60 orosz városban szerveztek megmozdulásokat, és számos külföldi nagyvárosban is tartottak szimpátiatüntetéseket. A moszkvai megmozduláson Navalnij feleségét, Julija Navalnaját is letartóztatták. A nőt azóta szabadon engedték, 20 ezer rubeles (kb. 80 ezer forintnyi) bírsággal. Január 31-én újabb tüntetéshullám kezdődött országszerte, volt ahol mínusz negyven fokban is utcára vonultak. A rendőrök minden alkalommal azonnal és erőszakosan felléptek a demonstrálók ellen, volt ahol sokkolót alkalmaztak, másokat a földön húztak végig a tömegben,a letartóztatások száma is rekordszámú volt.

A vasárnap őrizetbe vett tüntetőkről Evan Gerskovics orosz újságíró osztott meg képet Twitterén, ahogy egy moszkvai bíróságon várakoznak a büntetésük kiszabására.

Egy csapat vasárnap elfogott és még mindig rendőrbuszban tartózkodó tüntető az MBK Newsnek  azt nyilatkozta, hogy a letartóztatásuk óta eltelt 40 órában nem kaptak enni, az emberek 9 órája állnak a buszokban és mosdóba se engedik ki őket.

A rendőri fellépés a mai napon is folytatódik, az Interfax  beszámolója szerint már több mint 200 embert vettek őrizetbe a moszkvai bíróság környékén a hatóságok.

Navalnij ügyéről mellesleg a strasbourgi bíróság is kimondta, hogy az ítélet politikailag motivált volt, azonban nagyon valószínű, hogy így is börtönbe kerül. Az is aggasztó előjel, hogy a bíróság a múlt héten már visszautasította 30 napos előzetes letartóztatása felfüggesztését. Navalnij ellen emellett két másik eljárást is indítottak: az egyikben azzal gyanúsítják, hogy nonprofit szervezetei nem megfelelően használtak fel 4,8 millió dollárnyi támogatást, az aktivista ezért akár 10 évet is kaphat. A másik ügy egy második világháborús orosz veterán rágalmazásáról szól .