Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mínusz negyven fokban is nekifutnak az oroszok az újabb Navalnij melletti tüntetéseknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb tüntetéshullám kezdődött vasárnap Oroszország-szerte Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért.

Mint ismert, Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Múlt hét szombaton tartották a Navalnij melletti demonstrációk első etapját, akkor a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt annak ellenére, hogy hivatalosan a járványügyi szabályok miatt illegális a gyülekezés. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek. Még az első tüntetések után egy héttel is több embert letartóztattak Navalnij közvetlen munkatársai közül: köztük szóvivőjét, Kira Jarmist és Nyikolaj Ljaszkint, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársát is.

A mai napra újabb tiltakozásokat hirdettek meg, és a különösen a távol-keleti régiókban jellemző brutális hideg ellenére is sokan kifejezték szolidaritásukat a Valagyimir Putyin elnök legismertebb kritikusának számító politikus mellett.

Az észak-szibériai Jakutszkban a dermesztő, mínusz 34 Celsius-fokos hideg ellenére is kivonult néhány elszánt tüntető:

Vlagyivosztokban a tüntetők körtáncot lejtettek a hóban, azt skandálva, hogy „Börtönbe zárták az én Oroszországomat”

A szibériai Krasznojarszkban a demonstrálókat létszámban felülmúló rohamrendőrök körbefogták az elszánt tüntetőket:

Az ugyancsak szibériai Cseljabinszkban tömegoszlatásba kezdtek a rendőrök:

Jekatyerinburgban a Znak.com nevű hírportál szerint már délelőtt hétezres tömeg verődött össze:

Novoszibirszkben a helyi média 5000-re becsüli a tüntetők számát.

A tatárföldi Kazanyból is erőszakos tömegoszlatás felvételei kerültek fel az internetre:


Kamcsatkán, a Tengermelléken a Habarovszki területen és a szibériai településeken többeket őrizetbe vettek.

Az OVD-Info jogvédő csoport honlapján megjelent tájékoztatás szerint moszkvai idő szerint magyar idő szerint 11 óráig 878 embert vettek őrizetbe 40 városban, köztük Vlagyivosztokban 113-at, Moszkvában 100-at, Krasznojarszkban 91-et.

Moszkvában vasárnap a Kreml egyész környékét, valamint a városközpont és a Szadovoje kolco (Kertkörút) közötti terület több utcáját lezárták. A főváros centrumának hét metrómegállójában nem állnak meg a vonatok és megváltoztatták a felszíni közlekedés útvonalát is. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épülete körül a Lubjankán péntek este kordonrácsot állítottak fel. A hatóságok azt tanácsolták a környékbeli üzleteknek és vendéglátó helyeknek, hogy vasárnap este hétig ne nyissanak ki. A Kremlhez közeli rakpartokon tilos a parkolás. Vasárnap délelőtt a helyiek nagy létszámú rohamrendőri jelenlétről számoltak be. Helyi beszámolók szerint a fővárosban is megtörténtek az első letartóztatások.

Szentpétervárott ugyancsak lezárták a városközpontban található Lubjanka teret.

A tüntetések további fejleményeiről a nap folyamán beszámolunk a Mércén.

(Moscow Times, Meduza, MTI)