Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több újságírót és Navalnij ügyvédjét is őrizetbe vették az orosz tüntetéseken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (14:24): Az OVD-Info szerint a tüntetéseken legalább 18 újságírót és összesen 1090 embert vettek őrizetbe a rendőrök, írja az MBK News. Alekszej Navalnij feleségét Julia Navalnijt  is őrizetbe vették, amit a nő instagramján jelentett be. A közzétett kép alapján feltehetően egy rendőrfurgonnal vitték el a tüntetés helyszínéről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@yulia_navalnaya által megosztott bejegyzés

Január 23-án több mint 60 orosz városban emberek ezrei tüntetnek  Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen. A demonstráció közben folyamatosak a rendőri összecsapások. Ljubov Sobolt Navalnij ügyvédjét a moszkvai Puskin téren vették őrizetbe. A Meduza beszámolója szerint átlagosan félpercenként tartóztatnak le valakit a Puskin téren, a New York Times pedig közel 200 ember őrizetbe vételéről számolt be.  A Meduza egyik tudósítóját, Alekszandra Szivcovát is őrizetbe vették Szentpéterváron, valamint Ilja Varlamov bloggert a Puskint térről vitték el a rendőrök,  nem sokkal később azonban elengedték. Szamarában az Echo tudósítóját, Gora Melkonjan-t fogták el. A szibériai Krasznojarszkban az őrizetbe vett tüntetőket a földön húzták végig a rendőrök, az esetről videó is készült.

A Tvrain képe Ljubov Sobolt őrizetbe vételéről.

Az Euronews élő közvetítése a moszkvai tüntetésről. Az orosz belügyminisztérium négyezer emberre becsülte a részvevők számát.


Az augusztusi megmérgezése után berlini gyógykezeléséből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalás elrendelte a politikus  30 napos előzetes letartóztatását. Az ítéletet követően Navalnij a közösségi médián keresztül buzdította tüntetésre a támogatóit.  A politikus mellett kiálló „Szabad Navalnij” és a „Jan. 23” hashtagekkel feltöltött videók futótűzként terjedtek a közösségi médiában.

Ezt követően az orosz cenzúrahatóság a Roszkomnadzor felszólította a közösségi oldalak adminisztrátorait, hogy ne terjesszék azokat a tartalmakat, melyek a tüntetésen való részvételre buzdítanak. Ennek hatására a TikTok a tüntetéssel kapcsolatos tartalmak 38 százalékát, a Youtube és a VKontaktye 50 százalékát, az instagram pedig azok 17 százalékát távolította el.  Az ország régióiban a járványhelyzetre való tekintettel hivatalosan tilos tömegtüntetéseket rendezni. A rendőrség az elmúlt napokban országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait, valamint más ellenzéki aktivistákat és újságírókat, hogy figyelmeztesse őket: a tüntetéssel a hatóságok szerint törvényszegésre készülnek.

A Meduza egy térképet is készített ahol nyomon követheti a tüntetések következtében őrizetbe vettek számát az egyes orosz városokban. Világszerte különböző nagyvárosokban is szerveződtek szolidaritási akciók. Párizs, Berlin, Róma, Madrid, Lisszabon, Amszterdam, Helsinki, Prága, Varsó, Tel-Aviv, Washington, New York és Los Angeles városában is kiálltak Navalnij mellett.