Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz hatóságok fenyegetésére a közösségi oldalak elkezdték törölni a Navalnij melletti tüntetésekről szóló posztokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az orosz hatóságok fenyegetésére a legnépszerűbb internetes közösségi oldalak elkezdték törölni az Alekszej Navalnij mellett szerveződő, szombatra tervezett tüntetéssel kapcsolatos bejegyzéseket – írja a Meduza független orosz hírportál. 

A tömegkommunikáció felett őrködő, a gyakorlatilag leginkább cenzúrahivatalként működő állami szerv, a Roszkomnadzor már szerda este felszólította a VKontaktye, a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok és más közösségi médiumok adminisztrátorait, illetve a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy ne terjesszék a tüntetésen való részvételre való buzdításokat. Tatárföldön a felhívások ügyében az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást is indított.

A Roszkomnadzor közlése alapján felszólítás hatására a TikTok a tüntetéssel kapcsolatos tartalmak 38 százalékát, a Youtube és a VKontaktye 50 százalékát, az instagram pedig azok 17 százalékát távolította el.

A cenzúrahatóság szerint a tüntetés népszerűsítése legnagyobb mértékben a TikTokon zajlott. A Telex a Moscow Timest idézve beszámolt arról csütörtökön, hogy a „Szabad Navalnij” és a „Jan. 23” hashtagekkel feltöltött TikTok-videók eddig több mint 50 millió megtekintést szedtek össze, ezekben a fiatalok arról beszélnek, akár készek arra is, hogy a hatóságok őket is letartóztassák. Más videókban az iskolákban kitett Vlagyimir Putyin-portrékat szedik le az osztálytermek falairól, helyére pedig Alekszej Navalnij képét teszik ki.

A Meduza arról is ír, hogy a VKontaktye az összes, mintegy 83, a tüntetésekhez kapcsolódó oldalból 59 élérését blokkolta Oroszország területén. A Facebookon továbbra is megtalálhatók a demonstrációkon való részvételre buzdító oldalak.

A Navalnij szabadon bocsátását követelő, Moszkvába és Szentpétervárra tervezett tiltakozásokat azt követően hirdették meg, hogy az augusztusi mégmergezése után berlini gyógykezeléséből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, Navalnij a közösségi médiában videoüzenetben hívta fel tüntetésre a híveit.

A szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a tüntetésekre. Moszkvában és az ország más régióiban hivatalosan a Covid-19-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.

A belügyminisztérium „adminisztratív felelősségrevonást” helyezett kilátásba azok számára, akik a nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdítanak. Alekszandr Gorovoj, a tárca első helyettes vezetője kijelentette: van jogalap arra, hogy az „agitátorokat” még a rendezvényt megelőzően felelősségre vonják.

Moszkvában csütörtökön őrizetbe vették Navalnij egyik közeli munkatársát, Ljubov Szobolt, akit azóta 250 ezer rubeles pénzbüntetésre is ítéltek. Az elmúlt két nap során a rendőrség országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait, valamint más ellenzéki aktivistákat és újságírókat, hogy figyelmeztesse őket: a tüntetéssel a hatóságok szerint törvényszegésre készülnek. A Meduza szerint több nagyvárosban a középiskolákban és az egyetemeken is elhangzott ez az intelem.

Pénteken Navalnij Instagram-oldalán egy videóüzenet jelent meg, amelyben a Putyin legismertebb kritikusaként számon tartott ellenzéki politikus jó adag iróniával arról beszél, hogy nincs szándékában öngyilkosságot elkövetni a börtönben.

(Meduza, MTI, Moscow Times)