Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz rendőrség letartóztatta Alekszej Navalnijt, gyakorlatilag földet érése után azonnal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 3 (19:01):

Alekszej Navalnijt letartóztatták a reptéri kiléptető kapuknál, útlevél-ellenőrzéskor.

Frissítés 2 (18:57):

Megszakadt az Ost/West csatorna élő adása abban a pillanatban, ahogy Navalnij kilépett a reptérről, így egyelőre nem tudjuk pontosan a politikus jelenlegi helyzetét.


A rendőrség viszont a Seremetjevó reptérre gyorsan átözönlő újságírókat elkezdte igazoltatni, még a belépés előtt.

Frissítés (18:20):

A Novaja Gazeta információi szerint a gép végül a Seremetjevó Nemzetközi Repülőtéren landolt, így is jóval arrébb a tervezett Vnukovótól. Navalnij sajtósa, Kira Jarmis Twitteren erősítette meg a hírt.

Korábban írtuk:

A moszkvai Vnukovó repülőteret már órákkal az orosz ellenzék legismertebb figurája, Alekszej Navalnij tervezett landolása előtt nagy erőkkel szállták meg a rendőrök és az OMON speciális rendészet alakulatai. A Putyin legnagyobb kritikusaként számon tartott politikus hívei közül párat jóval a landolás előtt már elkezdtek „megelőző jelleggel” őrizetbe venni a hatóságok.

A Navalnijjal a fedélzetén Berlinből érkező – amúgy polgári – járatot 10 perccel annak landolása előtt meglehetősen gyanúsan a hóeltakarító gépek meghibásodására hivatkozva a Cskalovszkoje katonai légibázisra terelték, így aztán az ellenzéki politikust váró sajtó és szimpatizáns-tömegek nem fogják tudni követni a landolás utáni pillanatokat.

A politikus egyébként repülőútja előtt közvetlenül már Twitteren ironizált azon, hogy az orosz politikai vezetés szerinte mennyire izgul hazatérése miatt:


A Navalnijt támogató több száz szimpatizáns a reptér jeggyel nem rendelkezők elől való lezárását úgy próbálta meg kijátszani, hogy a délutáni óráktól kezdve 6-8 fős csoportokban, egymást felváltva köröztek a reptér bejárati ajtaja előtt, hogy ne lehessen egyszerre mindenkit őrizetbe venni.

Ahogy Navalnij gépe egyre közeledett az – akkor még biztosra vett – moszkvai célállomáshoz, úgy vált egyre feszültebbé a helyzet, és helyi idő szerint 7 óra körül a rohamrendőrség megrohamozta a reptéren jócskán felduzzadt tömeget, majd 21 embert őrizetbe is vettek.


Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Putyin legfőbb kihívójaként számon tartott orosz politkus még augusztus 20-án került kórházba mérgezéses tünetekkel. A politikust mesterséges kómában, lélegeztető gépen ápolták, állapota csak szeptember elejére kezdett javulni.

A Bellingcat oknyomozó portál, a The Insider amerikai lap és a CNN közösen végzet nyomozása arra a – Putyinék által hivatalosan tagadott – következtetésre jutott, hogy minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg az ellenzéki politikust.

A nagyrészt oroszországi mobil távközlési adatok, az orosz belföldi repülőjáratok utaslistái és más források elemzése alapján készült kutatásból kiderül, az orosz kormánynak fontos szerepe lehetett a politikus megmérgezésében.

Navalnijt csak két nappal az omszki kórházba kerülése után engedték áthelyeztetni a berlini Charité Klinikára, ahol kezelőorvosai megállították a a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal való mérgezését.

Ez nem az első alkalom volt hogy Navalnijt megmérgezték: egy évvel korábban, tavaly nyáron allergiás tünetekkel vitték a börtönből, a tüntetés-szervezés miatt 30 napos elzárását töltő politikust kórházba. A Bellingcat és az Insider nyomozása szerint az is az orosz kormányszerv akciója volt.

(Novaja Gazeta, Media Zona, Zeit)