Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mentőhelikopterrel vihetik Berlinbe a kómában fekvő Navalnijt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 5 (22.30):

Egy német alapítvány, a Cinema for Peace, Pjotr Verzilov, a Pussy Riot orosz ellenzéki aktivista csoport képviselőjének kérésére mentőhelikoptert küldhet a minden gyanú szerint megmérgezett Alekszej Navalnij ellenzéki politikusért Oroszországba. Navalnij jelenleg is kómás állapotban van, bár a kórház orvosai szerint állapota valamelyest stabilizálódott az elmúlt fél nap során.

A Cinema for Peace azt is közölte, a berlini Charité kórház kész intenzív osztályán ellátást biztosítani Navalnijnak.

Angela Merkel német kancellár közben ma „magyarázatot követelt” Oroszország vezetésétől Navalnij hirtelen rosszullétével kapcsolatban.

(MTI, Reuters)

Frissítés 4 (14:25):

Navalnij orvosát, Anasztaszija Vaszilijevát nem engedik a továbbra is súlyos állapotban fekvő aktivista szobájába. Az orvosi leleteket nem hajlandó kiadni a kórház, így most megpróbálnak az Egészségügyi Minisztériumhoz folyamodni, hogy valami információhoz jusson a stáb.


Időközben megérkezett Navalnij felesége, Julija is, de a biztonsági szolgálat őt sem engedi a kórterem közelébe, arra hivatkoznak Jarmis szerint, hogy „Navalnij nem egyezett bele a látogatásba.”

A Navalnijt ellátó kórházban Kira Jarmis szerint „több a rendőr, mint az orvos”. Kép: Kira Jarmis/Twitter

Frissítés 3 (11:48):

Navalnij állapota továbbra sem javult, Jarmis szerint még mindig nincs diagnózis, az orvosok „estefelére” ígértek pontos kórmeghatározást.

Frissítés 2 (10:25):

Navalnij sajtósa, Kira Jarmis arról számolt be, hogy az omszki kórházban „lassan több a rendőr mint az orvos”. Egy vizsgálóbizottság is a helyszínre érkezett, hogy a rosszullét okait felderítsék.

Frissítés (9:36):

Sajtófőnöke jelentése szerint Navalnijt már gépek segítségével lélegeztetik a kórházban, ahova az omszki repülőtérről szállították. Az ellenzéki politikus súlyos állapotban, az intenzív osztályon tartózkodik, sajtósa szerint kómába került. Kira Jarmis értesítette a rendőrséget, akiket arra kért, hogy vonuljanak a kórházhoz.

Időközben a Navalnijt ellátó kórház helyettes főorvosa is megerősítette a hírt Jarmis szerint, hogy Navalnijt súlyos állapotban kezelik, és jelenleg kómában van. Egyelőre arról nem tudni, hogy életveszélyben van-e a politikus, a diagnózist még nem állították fel:


Korábban írtuk:

Az orosz ellenzék egyik legismertebb figuráját eszméletlen állapotban szállították kórházba Omszkban, jelentette be Kira Jarmis, az aktivista szóvivője.

Jarmis szerint Navalnij teájába rakhattak ismeretlenek mérgező anyagot, mivel azon kívül nem fogyasztott semmit.

A 44 éves ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb bírálója éppen Moszkva felé tartott a szibériai Tomszkból repülőgéppel, mikor rosszul lett. A gép Omszkban kényszerleszállást hajtott végre, és Navalnijt mentővel kórházba szállították, ahol jelenleg eszméletlen állapotban fekszik.

„Úgy véljük, hogy Alekszeit megmérgezhették valamivel, amit a teájában kevertek. Ez volt az egyetlen, amit fogyasztott a reggel folyamán. Az orvosok szerint a méreg gyorsabban szívódhatott fel a forró folyadék bevitele miatt. Alkszej jelenleg eszméletlen.”

– írta Jarmis Twitteren.

A Navalnijt ellátó orvosok egyelőre nem sokat árultak el a páciens állapotáról, a lefuttatott tesztek eredményére már egy jó ideje várnak Jarmisék:

Tavaly nyáron egy hasonló esetben „allergiás reakciók” miatt szállították a börtönből a kórházba Navalnijt, miután 22 ezres tüntetést szervezett Moszkvában a helyi választások ellenzéki jelöltjeinek ellehetetlenítése miatt (ezt akkor a rendőrség rendőrség brutálisan szétverte). A mérgezés a harminc napos elzárása közben történt, amit „illegális tüntetés-szervezés” miatt kapott.

Akkor Navalnij szóvivője, Kirja Jarmush azt adta hírül, arcának feldagadása és vörössége miatt kórházba kellett vinni. Hozzátette, mindezt ő furcsának tartja, hiszen a politikus „kórtörténetében ilyen tünetek vagy allergiák nem fordultak elő.”

Navalnij a Belaruszban több mint egy hete tartó tüntetések példájával próbálta az utóbbi napokban rávenni az orosz választók millióit ellenzéki jelöltek támogatására Oroszországban, Putyin jelöltjeivel szemben, ahogyan arról a brit Guardian tudósít.

Egy nem régi Youtube-videójában az ellenzéki aktivista lelkesen beszélt a belarusz munkások sztrájkjairól, amelyek arra kényszerítették a hatóságokat, hogy tárgyalásokba kezdjenek velük. A sztrájkoló, ellenzékre szavazó belarusz munkásokról szóló videóit Navalnij „A jövő Oroszországa” címkével látta el.

(MTI; The Guardian)