Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már több mint ezer embert hurcoltak el a tegnapi moszkvai tüntetések után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még Vlagyimir Putyin Oroszországában is sokkoló eredménnyel járt egy szombati, több mint 22 ezres, bejelentetlen moszkvai tüntetésre adott hatósági reakció.

Ahogyan tegnap már beszámoltunk róla, monstre rendőrségi letartóztatás-sorozat indult meg a tegnapi békés tünetések után, mindez pedig az éjszakai folyamán az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb letartóztatás-hullámát eredményezte a fővárosban.

A Moscow Times ma reggeli híradása szerint a speciális egység emberei több mint ezer demonstrálót tartóztattak le, és hurcoltak börtönbe.

Az oszlatást a rendőrséggel együtt a moszkvai, Putyin és az állam vezetői személyi biztonságára felügyelő Orosz Gárda speciális rendőri egységei (OMON) hajtották végre, az elhurcolt demonstrálók szinte kivétel nélkül békés tiltakozók voltak, akiket botoztak, és kutyákkal támadtak meg, valamint rendszeresen megtagadták tőlük az elsősegély-nyújtást is.

Ugyanazon az estén a rendőrség razziázott a tüntetésekről beszámoló, független és ellenzéki Dozsd televízió stúdióiban is, ez a lépés a televízió rendszeres „puhább” hatósági vegzálása után ugyancsak drasztikusabb volt, mint az utóbbi tíz évben.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester már a demonstráció előtt jelezte, a hatóságok valószínűleg jóval keményebb fellépésre készülnek az Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista által, az orosz alkotmány Putyin hatalmát bebetonozó megváltoztatása miatt kitört tüntetés-sorozat eddigi legnagyobb eseményére:

„Bármilyen kísérlet arra, hogy ultimátumokat adjanak, vagy zavargást szervezzenek az utcán, kudarcba fog fulladni. […] A város közrendjét a törvény szellemében fogjuk biztosítani.”

-írta Twitteren a városvezető. Ez már csak azért is vészjósló lehetett, mert a be nem jelentett tüntetésekre általában semmiféle, előzetes reakciót nem szoktak adni a rezsim képviselői.

Navalnij azután hirdette meg a tiltakozást a moszkvai városháza elé, hogy kiderült, számos, jelentős ellenzéki jelöltet egyszerűen nem engednek majd elindulni a szeptemberi, városi Duma-választáson. A városháza ráadásul csak pár lépésre volt a Kremltől, és a tüntetésen tízezrek jelentek meg.

Ez is mutatja, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségei és az egyre szigorodó autoriter hatalom immár valóban veszélyeztetik az egyre csökkenő népszerűségű Putyint és pártját az egységes Oroszországot.

Miközben a most több hete tartó tüntetéseket a hatóságok eddig megpróbálták valamennyire enyhébben szankcionálni, múlt szerdán az Orosz Föderáció főügyészének Nyomozási Bizottsága szerdán vizsgálatot indított a demonstráció-sorozat ügyében, amelynek keretében az újabb, szombati tüntetésre toborzó Navalnijt azonna letartóztatták és 30 napos elzárásra ítélték. Még szerda éjjel sorozatos éjjeli razziák során pedig számos ellenzéki politikus, aktivista lakásában tartottak házkutatásokat.