Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz rendőrség 317 embert vett őrizetbe a szombati tüntetéssel kapcsolatosan

Ez a cikk több mint 4 éves.

Feloszlatott az orosz rendőség egy demonstrációt, amelyet Moszkvában, a helyi Választási Bizottság épülete előtt tartottak orosz civilek, ellenzéki aktivisták, miután szerintük előre elcsalták a szeptemberben esedékes helyhatósági választásokat a kormánypártiak.

A szombati tüntetést nem engedélyezte a moszkvai rendőrség (az orosz törvények szerint csak engedélyeztetés után lehet demonstrálni), így az illegálisnak minősül. A Választási Irodánál összegyűlő tömeget kiszorították a térről, a demonstrálók közül többeket őrizetbe vettek. A tudósítások szerint több esetben használt a rendőrség kényszerítőeszközöket, például gumibotot.

Ahogy korábban mi is írtuk, szeptemberben a moszkvai és szentpétervári városi Duma (közgyűlés) helyeire választanak képviselőket, ebből zártak ki a két város választási bizottságai nagyjából 30 független jelöltet technikai hibákra hivatkozva. A kizárásra okot adó hibák közt szerepelt, hogy hamis aláírások szerepeltek a jelöltek aláírásgyűjtő ívein (ezt kézírásszakértőkkel támasztotta alá a bizottság), hogy a jelöltek támogatóinak az adatai hibásan kerültek be a választási bizottság munkatársai által kezelt adatbázisba, hogy a bizottság nem kapta meg a hivatalos jelöléseket például a Jabloko párttól, de volt olyan is, akit azért utasítottak el, mert állítólag nem volt megfelelő minőségű a leadott papírjainak a kötése, illetve nem tüntette fel az oldalszámokat.

Az indokok megalapozatlanságát a jelöltek és pártjaik számos esetben meggyőző érvekkel bizonyították, például Ilja Jasin és Ljubov Szobol (utóbbi két hete éhségsztrájkot folytat a csalások miatt) támogatói közül voltak, akik videós üzenetben biztosították a választási bizottságot, hogy

igen, tényleg támogatják a jelölteket, miután az aláírásukat a bizottság hamisnak ítélte a leadott íveken. Több jelölt állította, hogy a bizottság utólag megváltoztatott adatokat a jelölő papírjaikon, hogy hibásként el lehessen aztán utasítani őket.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust már szerdán letartóztatták és 30 napos elzárásra ítélték a tüntetések szervezésében való részvétele miatt.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin a közösségi médiában üzent a tüntetés előtt:

„Ultimátum-kísérletek, zavargások nem vezetnek semmi jóra. A város rendjét fenn fogjuk tartani.”

A rendőrség Dmitrij Gudkov, Ivan Zsdanov, Alekszandr Szolovjov és Nyikolaj Balangyin otthonában is tartott házkutatást korábban, számítógépeket, iratokat foglalt le, számos másik politikust pedig berendelt kihallgatásra.

A tüntetések immár két hete, gyakorlatilag megszakítás nélkül zajlanak.

 (Reuters, Euronews)