Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség megszállta több orosz ellenzéki politikus lakását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda este négy orosz ellenzéki politikus lakásán tartott házkutatást a rendőrség a szombatra meghirdetett, a hatóság által nem engedélyezett moszkvai tüntetés miatt, írja az Euronews. Ahogy a múlt héten tartott nagylétszámú (a rendőrség becslései szerint 12 ezren, más számítások szerint több mint 20 ezren vettek rajta részt) tüntetést, úgy a szombatit is az ellenzéknek a szeptemberi helyi választásokból  történt kizárása miatt hirdették meg Moszkvában.

A rendőrség Dmitrij Gudkov, Ivan Zsdanov, Alekszandr Szolovjov és Nyikolaj Balangyin otthonában tartott házkutatást, számítógépeket, iratokat foglalt le, számos másik politikust pedig berendelt kihallgatásra.

Zsdanovot a házkutatás után éjszaka bevitték kihallgatásra, de ott nem volt hajlandó a rendőrség kérdéseire válaszolni. Ljubov Szobol, Alekszej Navalnij munkatársa az Antikorrupciós Alapítványban és az egyik legismertebb jelölt, akit elzártak a szeptemberi választáson való részvételtől, megtagadta a saját kihallgatásán való megjelenést.

Szobol két héttel ezelőtt éhségsztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon az ellenzéki jelöltek kizárása ellen, majd csütörtökön a moszkvai választási bizottság épületében tüntetett, ahonnan úgy távolították el, hogy kivitték az utcára a kanapét, amin ült. A választási bizottság egyik munkatársa szerint nem Szobolt vitték ki, hanem a kanapét, hogy megtisztítsák az élősködőktől, az ágyi poloskáktól, idézte a Moscow Times.

Szeptemberben a moszkvai és szentpétervári városi Duma (közgyűlés) helyeire választanak képviselőket, ebből zártak ki a két város választási bizottságai nagyjából 30 független jelöltet technikai hibákra hivatkozva. A kizárásra okot adó hibák közt szerepelt, hogy hamis aláírások szerepeltek a jelöltek aláírásgyűjtő ívein (ezt kézírásszakértőkkel támasztotta alá a bizottság), hogy a jelöltek támogatóinak az adatai hibásan kerültek be a választási bizottság munkatársai által kezelt adatbázisba, hogy a bizottság nem kapta meg a hivatalos jelöléseket például a Jabloko párttól, de volt olyan is, akit azért utasítottak el, mert állítólag nem volt megfelelő minőségű a leadott papírjainak a kötése, illetve nem tüntette fel az oldalszámokat.

Az indokok megalapozatlanságát a jelöltek és pártjaik számos esetben meggyőző érvekkel bizonyították, például Ilja Jasin és Ljubov Szobol támogatói közül voltak, akik videós üzenetben biztosították a választási bizottságot, hogy

igen, tényleg támogatják a jelölteket, miután az aláírásukat a bizottság hamisnak ítélte a leadott íveken. Több jelölt állította, hogy a bizottság utólag megváltoztatott adatokat a jelölő papírjaikon, hogy hibásként el lehessen aztán utasítani őket.

Az ügy nagy felháborodást szült, a tüntetések szinte megszakítás nélkül tartanak már két hete, a holnapi, hivatalosan nem engedélyezett tüntetésre is már több ezren jelezték a részvételüket a Facebookon és a VKontaktén is. Alekszej Navalnij ellenzéki politikust szerdán letartóztatták és 30 napos elzárásra ítélték a tüntetések szervezésében való részvétele miatt.