Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Moszkvában kizártak ellenzékieket a választásról, több mint tízezren az utcákon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A moszkvai rendőrség becslései szerint 12 ezren, a szervezők szerint ennél jóval többen (a Novaja Gazeta ellenzéki lap is 22 ezerről ír) vesznek részt szombaton az orosz fővárosban tartott demonstráción, amelyen a helyhatósági választáson induló ellenzéki szereplők kizárása ellen tiltakoznak .

A moszkvai választási tisztségviselők mintegy 30 ellenzéki beállítottságú jelöltet zártak ki a 45 fős moszkvai közgyűlés tagjainak választásából, arra hivatkozva, hogy a jelölteknek nem sikerült elegendő mennyiségű hiteles aláírást gyűjteniük az induláshoz.

A jelöltek viszont azt állítják, hogy elegendő aláírást gyűjtöttek, a kizárásra azért került sor, mert a Putyin-párti városatyák féltik a hatalmukat a közgyűlésben. A tüntetőket Alexej Navalnyij, az ismert (és sokszor letartóztatott) ellenzéki aktivista vezeti, akinek csoportjához tartoznak a most kizárt jelöltek. A demonstrálók „Jogom van választani” „Putyin hazudik” feliratú táblákkal érkeztek.
A demonstrációk múlt vasárnap kezdődtek, akkor a jelöltek választóikkal karöltve vonultak a Moszkvai Városházára, majd onnan a Moszkva Városi Választási Bizottsághoz. A demonstrálók Valentin Gorbunovval, a Bizottság elnökével akartak beszélni, de feloszlatták őket, 38 embert őrizetbe vettek.
Szintén vasárnap óta tart éhségsztrájkot Ljubov Szobol, az Antikorrupciós Alapítvány jogásza, maga is a döntésig képviselőjelölt, a választási bizottsági döntés miatt. Szobol azóta hivatalos panaszt is benyújtott az eljárást támadva.
A moszkvai helyhatósági választásra szeptember 8-án kerül majd sor.
(Reuters, Novaja Gazeta)