Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kórházba szállították a börtönből Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Allergiás reakciók” miatt szállították a börtönből a kórházba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát ma délután, adta hírül a Reuters. A tegnapi, 22 ezres, és a rendőrség által brutálisan szétvert moszkvai tüntetés szervezőjét szerdán ítélték harminc napos elzárásra „illegális tüntetés-szervezés” miatt.

Most Navalnij szóvivője, Kirja Jarmush azt adta hírül, arcának feldagadása és vörössége miatt kórházba kellett vinni. Hozzátette, mindezt ő furcsának tartja, hiszen a politikus „kórtörténetében ilyen tünetek vagy allergiák nem fordultak elő.”

Az újságírók keresték azt a moszkvai kórházat is, ahova az információk szerint Navalnijt beszállították, az  azonban nem nyilatkozott arról, náluk van-e, és hogy milyen okból szállították oda.

Ugyancsak a mai nap folyamán a rendőrség elhurcolta Dmitrij Gudkov ellenzéki moszkvai képviselőjelöltet is. Gudkov, akinek a szeptemberi helyi választásokon való indulását az ellenzék szerint jogtalanul korlátozták a hatóságok, elmondta, ugyan részt vett a szombati, választási iroda előtti tüntetésen, de azután egy nappal, kézzel fogható ok nélkül vitték be az egyik moszkvai rendőrőrsre.

Gudkov azt is elmondta, az eset akkor történt, amikor egy lakása közelében található élelmiszerboltból lépett ki, ahol éppen a szombati tüntetés után letartóztatottaknak vett nagyobb tételben ételt.

Amint arról már beszámoltunk, a moszkvai rendőrség és az OMON speciális egységei szombatról vasárnapra virradó éjszaka több mint ezer embert tartóztattak le, miután sok száz tüntetőt bántalmaztak is.

A szombati demonstráció annak a két hete tartó tüntetéshullámnak volt a része, ami azután tört ki, hogy kiderült, a moszkvai választási iroda megsemmisítette több, népszerű ellenzéki jelölt helyi választási ajánlásainak egy részét, majd eltiltotta őket az indulástól.

Alekszej Navalnij az ő jogaik és a fővárosiak választójoga érdekében szervezte a tüntetéseket, amelyek közül a július 27-eit a hatóságok már nem engedélyezték.

Vlagyimir Putyin és pártja, az Egységes Oroszország népszerűsége a különböző megszorító intézkedések nyomán az utóbbi évben drasztikus csökkenésnek indult, az elégedetlenség pedig a mostani, fővárosi tiltakozáshullámban csúcsosodott ki.

Az amerikai és lengyel nagykövetségek már elítélték a szombati rendőri erőszakot, és az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a Kremlt.