Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vendéglátósok tüntetnek vasárnap a Hősök terén

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tüntetni készülnek vasárnap délben a Hősök terén a járvány miatt november óta zárvatartásra kényszerült vendéglátósok. Vagyis – tekintve, hogy a koronavírus-járvány miatt betiltotta a kormány a gyülekezést – nem nevezik tüntetésnek az eseményt, inkább csak arról van szó, hogy holnap sok ember látogathat el „kíváncsiságból” a Hősök terére, és megfigyelheti távolról, egymástól legalább két méteres távolságot tartva az ott zajló eseményeket.

” Semmi esetre se akarjatok „részt venni” semmiben, vagy gyűlni. Ha valaki netán megszólal, azt tekintsétek pusztán annak, hogy szabad véleménnyilvánítás jogán tette, amivel ti egyáltalán nem biztos, hogy egyetértetek, csak pusztán kíváncsiságból álltatok meg és füleltetek. Különben is a nagy tömeg nem engedett el titeket, hogy keresztül rongyoljatok a parkon.

A szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitvatartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére”
– olvasható az esemény leírásában, ahol emellett még arra is biztatnak, az arra járók tiszteljék meg a teret egy magyar zászlóval, és mindenképpen viseljenek maszkot, illetve meleg kabátot a megbetegedések elkerülése érdekében.

Az eseményre több mint 15 ezren jeleztek vissza, így várhatóan tényleg lesz, aki holnap délben „spontán” megcsodálja a Hősök terét.

A vendéglátóhelyek bezárását november 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és bár még ugyanebben a hónapban arra is ígéretet tett a kormány, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra a Mércén is felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítják, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt ígérte, mindent megtesznek, hogy felgyorsítsák a bértámogatások kifizetését, illetve, hogy amikor lehetőség lesz a járványügyi szabályok enyhítésére, a vendéglátóhelyek az elsők közt nyithatnak majd újra, a teljesen magára hagyott szektor vállalkozói és dolgozói egyre elkeseredettebbek. Az pedig tovább árnyalja a kormány ígéreteinek komolyan vehetőségét, hogy az utóbbi napok hírei szerint az ágazat Fidesz-közeli szereplői a legkiszolgáltatottabb vállalkozásokkal ellentétben gond nélkül kapnak milliárdos állami támogatásokat.
Mint arról  ma beszámoltunk, az év elejére nagyrészt teljesen ellehetetlenült vendéglátósok utolsó kétségbeesett segélykiáltásként egyre többször döntenek úgy, hogy a tiltás ellenére kinyitnak,

a kormány azonban a sosem látott bértámogatás tényleges folyósítása helyett az eddiginél is keményebb rendőri szigorral fokozza az egyébként is pattanásig feszült helyzetet.

A ma rendeletbe foglalt komoly büntetések ellenére a holnapi esemény leírása szerint február 1-jén már szervezetten, egyszerre többen is ki fognak nyitni országszerte a vendéglátó egységek.
Címlapkép: Mérce fotó