Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalin is kuratóriumi tag lehet a Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás után

Ez a cikk több mint 3 éves.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke és Nemesi Pál vállalkozó, aki Botka László ellen indult Szegeden a 2019-es önkormányzati választásokon (a Fidesz támogatásával) is tagja lehet a modellváltás után a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) irányító kuratóriumnak – írja a szegeder.hu.

A lap informátora szerint csütörtökön újabb dékáni kollégiumot tartottak az egyetemen, ahol az alapítvánnyal járó lehetőségekről beszélt Rovó László rektor. Itt elhangzott például, hogy „Nyugi, Vidnyánszky elfogyott, nincs belőle több”, de arról is szó esett, hogy Rovóékat is mindössze két nappal a hétfői bejelentés előtt értesítették minderről.

Az informátor beszámolt arról is, hogy Rovó László szerint vagy konszenzussal megy át az egyetemen belül az átalakulás, vagy sehogy, ugyanis nem akarnak még egy SZFE-ügyet. Állítólag elhangzott az is, hogy „Vagy meglesz az átalakulás, vagy vége mindennek”. Ugyanakkor hozzátették, hogy amint az átalakulás végbemegy, akár 150 milliárd forint is elérhetővé válik a Szegedi Tudományegyetem számára Európai Uniós forrásokból, és hogy azért kell mindezt most megcsinálni, mert most „bármit kérhetnek”.

A szegeder.hu-nak névtelenül nyilatkozó személy szerint Rovó László arról is tájékoztatta a dékáni kollégium résztvevőit, hogy modellváltás esetén az „egyetemhez hű, lojális emberek lesznek a kurátorok” a Szegedi Tudományegyetemet irányító alapítványban.

„Ezt követően pedig Nemesi Pali és Novák Kati neve hangzott el. „Engem is kapacitálnak, kancellár asszonynak is helye van a csapatban””

– mondta Rovó az egyetemi informátor szerint.

Nemesi Pál egyébként 2019-ben többször is feltűnt a Szegedi Tudományegyetem környékén; akkor az önkormányzati választások miatt vett részt számtalan nagyszabású átadó ünnepségen, ahol jellemzően beszédet is mondott. -teszi hozzá a lap.

A Botka László ellen függetlenként de a Fidesz támogatásával induló vállalkozó cége a Ferroép Zrt. egyébként éppen a tavalyi év végén kapott 1,7 milliárd forintos állami megrendelést a szegedi ELI Science Park Inkubátorház megépítésére. Emellett Nemesit szeptemberben  kinevezték a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelő kormánybiztossá.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, a gödöllői Szent István Egyetem után a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is a Corvinus-modellbe kerülhet át, azaz alapítványi működésben folytathatják tevékenységüket.

A Szent István Egyetem február elsejétől kerül alapítványi fenntartásba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven. Az egyetem új alapítványi kuratóriumának tagja lesz Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Lázár János, országgyűlési képviselő is – így Novák nem az első fideszes él-politikus aki az egyetemi vezetés közelébe kerül majd.

A modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is ez a modellváltás történt: tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Az egyetem élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, a diákok pedig a tanév kezdéssel együtt rekordhosszúságú, 73 napos blokáddal, tüntetésekkel és akciókkal tiltakozott az egyetemük autonómiájának csorbítása ellen. Az SZFE ügyet követő cikkeink itt találhatóak.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos