Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csányi Sándor és Lázár János is bekerült az egykori Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumába

Ez a cikk több mint 3 éves.

A korábbi Szent István Egyetem február elsejétől  alapítványi fenntartásban fog továbbműködni, immáron Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven.

Az egyetem új alapítványi kuratóriumának tagja lesz Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Lázár János, országgyűlési képviselő is.

A kuratórium további tagjai: Nagy István agrárminiszter, Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

A Szent István Egyetem alapítványi kézbe való átadása annak a kormányzati politikának a sokadik esete, amely a Mol-által irányított Corvinus Egyetem működési modelljét terjeszti ki a többi egyetemre.

A Corvinus-modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Bár az így átalakított állami egyetemekből látszólag magánegyetemek lesznek, amint azt Tamás Gáspár Miklós írta az SZFE-s tüntetések kapcsán (melyek szintén az alapítványi tulajdonba helyezés miatt robbantak ki), mégsem privatizációról van szó, hanem az egyetemek „mélyállami” hatalomnak való alárendeléséről: „a kormány állami vállalatok részvényvagyonából pénzel állami intézményt, amelynek az élére önkényes kormányzati döntéssel a miniszterelnök környezetéhez tartozó, vele ideológiailag egyetértő és politikailag vele szövetséges vezetőket nevez ki, s amelytől megvonja az addigi önállósági garanciákat (autonómiát)„, írja TGM.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás